SFF / Nagrađivani film Jasmile Žbanić prikazuje se na godišnjicu Sarajevskog atentata

26. 06. 2020. u 11:03:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nagrađivani dokumentarni film bh. rediteljice Jasmile Žbanić “Jedan dan u Sarajevu” bit će prikazan na godišnjicu Sarajevskog atentata u nedjelju, 28. juna, u programu BHT-a.

Također, kako su saopćili iz Press službe Sarajevo Film Festivala, film će biti dostupan i online u periodu od 26. do 29. juna putem linka https://vimeo.com/deblokada/odis.

Film je svjetsku premijeru imao u konkurenciji 21. Sarajevo Film Festivala (2015), gdje je osvojio Nagradu za ljudska prava.

Nakon Sarajeva prikazan je na festivalima DOK Leipzig Film Festivala, Linz film festivalu, Zagreb DOX-u 2016, Bergamo Film Meetingu 2016, Eastern Neighbours Film Festivalu 2015, 27. Trieste Film Festivalu, DocPoint – Helsinki Documentary Film Festivalu 2016...

Uzroci i posljedice atentata koji se dogodio prije stotinu godina u Sarajevu i dalje odjekuju Europom. Dana 28. juna 1914. godine Gavrilo Princip je izvršio atentat na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda, a atentat je iskorišten kao povod za Prvi svjetski rat, koji je obilježio početak 20. stoljeća.

"Tačno 100 godina kasnije bosanskohercegovačka redateljica Jasmila Žbanić, koja se i u svojim prethodnim, višestruko nagrađivanim filmovima bavila istorijskim temama, odlazi na mjesto atentata i razgovara sa brojnim posjetiocima i turistima o tome šta oni misle o atentatoru i atentatu", podsjećaju iz SFF-a.

Glavne zvijezde filma su građani Sarajeva, mnogobrojni turisti i gosti. Građani Sarajeva na sam dan različito reagiraju i različito ga tumače. Film prikazuje njihov pogled na događanja tog dana, koristeći materijale koje su snimili mobilnim telefonima i ručnim kamerama, i uspoređuje ih s isječcima iz filmova austrijskih, bosanskih i britanskih redatelja o atentatu.

Kroz umjetničku interpretaciju rediteljice Jasmile Žbanić, film je zabavan dokument o ljudskoj prirodi, gradu i istorijskim događaju XX vijeka.

“Jedan dan u Sarajevu” je prikazan na više od dvadeset evropskih i svjetskih filmskih festivala. Nastao je u produkciji sarajevske producentske kuće Deblokada, NK Projects i Živa Produkcije iz Hrvatske.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA