U Umjetničkoj galeriji BiH otvorena izložba 'Gabrijel'

0
Fena
U Umjetničkoj galeriji BiH otvorena izložba 'Gabrijel'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Otvorena izložba 'Gabrijel'

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine ovog ljeta svojoj publici predstavlja djela Gabrijela Jurkića iz vlastite kolekcije.

"Potrudili smo se da iznesemo nešto iz naše baštine, nešto iz našeg fundusa. Ide ljeto, dolazi puno turista u Sarajevo koje zanima naša baština. Ako je tako, onda teško da ima išta vrijednije u našoj baštini od Gabrijela Jurkića", kazao je direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović večeras, na otvaranju izložbe "Gabrijel".

Dodao je da je ovo prilika da Galerija ponovo preuzme inicijativu, "da mi dirigujemo repertoar izlagačke djelatnosti, da taj naš prebogati depo iznosimo na svijetlo dana kad god je to moguće".

U Vijeću sigurnosti UN-a održana sjednica o Bosni: Govorili Schmidt, Lagumdžija, Cvijanović, Wood...

U Vijeću sigurnosti UN-a održana sjednica o Bosni: Govorili Schmidt, Lagumdžija, Cvijanović, Wood...

"Mislim da bolje i ljepše prilike nije bilo", kazao je Krsmanović.  

Miloš Radić, najbolji poznavalac Jurkićevog opusa, za njega je napisao da je najznačajniji bosanskohercegovački predstavnik “one umjetničke struje moderne umjetnosti, čija su ishodišta simbolizam i secesija.”

U svom opusu, osim simbolizma i secesije, sublimirao je uticaje bečkog akademizma, plenerizma, posebno Segantinija, dotakao se i impresionizma i do kraja života ostao je vjeran tim uticajima koliko god oni bili anahroni.

Bio je jedan od najplodnijih bosanskohercegovačkih umjetnika - iza njega je ostao veliki opus, a obzirom da je tokom života uspio prodati veliki broj slika, danas se Jurkićeva djela mogu pronaći u brojnim muzejskim  institucijama, samostanskim zbirkama i privatnim kolekcijama u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj", naveli su iz Umjetničke galerije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije