U subotu promocija knjige Zije Dizdarevića

Radiosarajevo.ba
U subotu promocija knjige Zije Dizdarevića
FOTO: AA / Zija Dizdarević

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine promovirat će knjigu Bosna i Hercegovina u žiži nezavršenih ratova novinara i publiciste Zije Dizdarevića u subotu, 14. aprila 2018. godine u 12.00 sati, saopćeno je iz Umjetničke galerije BiH.

Na promociji knjige govorit će Emir Habul i Boro Kontić.

Zija Dizdarević, novinar i publicista, prisutan je u medijskom životu Bosne i Hercegovine i van njenih granica gotovo pola stoljeća.

Od kraja 1970. do početka 1995. godine bio je u Radio Sarajevu kao reporter, komentator i urednik udarnih informativnih emisija.

Obavljao je i dužnosti urednika gradskog programa Radio Sarajevo 202, odgovornog urednika Radio-programa, glavnog i odgovornog urednika, pa direktora Radio Sarajeva.

Bio je i predsjedavajući Programskog odbora za radio Jugoslovenske radiotelevizije. Uoči i tokom rata bio je komentator i urednik u Radio Sarajevu, kasnije Radiju Bosne i Hercegovine.

U proljeće 1995. prešao je u Oslobođenje, gdje je pisao do 2011. godine kao komentator, politički analitičar i kolumnista. Prije i nakon rata, objavljivao je tekstove u sedmičnim izdanjima Oslobođenja – Svijetu, Nedjelji i Danima.

Od 1988. do 1990. bio je posljednji urednik nedjeljnika Komunist (izdanje za BiH), u vrijeme prelaska sa jednopartijskog na višestranački sistem.

Dizdarević je bio kolumnista sada ugašene Bosanske pošte (dvonedjeljnika namijenjenog dijaspori), pisao je za riječki Novi list, Radio Deutsche Welle, Federalnu televiziju BiH i agenciju Safax.

Tekstove su mu preuzimali beogradski Danas i tršćanski Il piccolo.

Posljednjih godina pisao je za više bh. portala, a član je i tima i analitičar Antidota (Medijska mreža Zapadni Balkan). Analize mu objavljuje i Centar za javno pravo, Sarajevo.

Autor je knjiga Izmišljeni grijeh – sudbina jednog teksta, Bosna i Hercegovina u žiži nezavršenih ratova, a kourednik je i jedan od autora monografije Radio Sarajevo.

Dizdarevićeva analiza dejtonskog Ustava BiH objavljena je u publikacijama Bosna i Hercegovina na putu ka modernoj državi? Perspektive i prepreke (Fondacija Heinrich Boll, Sarajevo 2005.) i Dayton and Beyond: Perspectives on the Futur Bosnia i Herzegovina (The Association Bosnia i Herzegovina 2005 – Nomos).

Časopis Forum Bosnae objavio je izbor izvoda iz tekstova Dizdarevićevih radova koje je autor ukomponovao u posebnu tematiziranu cjelinu, pod nazivom Bosna i Hercegovina – država u nemilosti.

U izbor novinskih tekstova Vrijeme promjena, (IWPR, Sarajevo, 1997.) uvršten je i njegov komentar.

Kao medijskog eksperta i pedagoga angažovali su ga Media centar i Media plan u Sarajevu – za monitoringe, analize i evaluacije elektronskih i pisanih medija, obuku mladih novinara i redakcija.

Predavao je i na Visokoj školi novinarstva Media plana.

Zija Dizdarević je dobitnik najviših priznanja u Radioteleviziji Sarajevo – novinarske nagrade Radio Sarajeva «Samuilo Milić» i Zlatne značke RTSA.

Pobjednik je na konkursu Fonda Otvoreno društvo – Soros za najbolji novinarski opus 1995. u BiH.

Savez novinara BiH proglasio ga je za novinara godine 2001. Prvi je dobitnik priznanja Hercegovačko sunce – za životno djelo, koje je ustanovio Radio 88 iz Mostara, navodi se u saopćenju Umjetničke galerije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije