Zija Dizdarević: Vladavina nacionalnih stranaka pogoduje rehabilitaciji fašizma

Fena
Zija Dizdarević: Vladavina nacionalnih stranaka pogoduje rehabilitaciji fašizma
FOTO: AA / Zija Dizdarević
Antifašizam je u temelju države Bosne i Hercegovine, a ekstremni nacionalizmi i klerikalizmi razarajući su po bosanskohercegovačko društvo i državu, kazao je kolumnist i publicista Zija Dizdarević.

On je bio uvodničar sesije Kruga 99 o temi "Nacifašističke ideologije urušavaju temelje državnosti BiH", upriličenoj povodom Dana pobjede nad fašizmom.

"Sutra je 9. maj, Dan pobjede na fašizmom i Dan Evrope. Da li smo mi u BiH za slavlje tim povodom? Od Evrope smo podaleko, mada nikad nismo bili bliži. A kad je riječ o pobjedi nad fašizmom, nismo baš za slavlje. Ne samo na ovom prostoru već i mnogo šire nacifašizam se opet pojavljuje u poznatim i novim verzijama", izjavio je Dizdarević prije početka sesije.

Po njegovim riječima, u našem susjedstvu, "opet je na dnevnom redu raspirivanje nacifašisoidnih ideja praćeno mržnjom prema antifašizmu i demokratskom građanskom društvu".

"Nikad ne treba zaboraviti da je konstantan cilj velikosrpskog i velehrvatskog nacionalizma Bosna i Hercegovina", istaknuo je Dizdarević.

On tvrdi da daytonska "nazovi demokratija i krimogene etnoelite pogoduju nacifašističkim idejama".

"Vladavina nacionalnih stranaka stvorila je pogodno okruženje za rehabilitaciju domaćih derivata nacizma i fašizma, uključivši i militantni radikalizam koji djeluje pozivajući se na islam. Priznanje zaslužuje vodstvo Islamske zajednice u BiH koje se aktivno distancira od te  politike", kazao je Dizdarević.  

Dodao je da je "Srpska pravoslavna crkva potpuno uz velikosrpsku politiku".

"Katolička crkva u Hrvatskoj podržava desničarenje HDZ-a. To slijedi i dio svećenika u zapadnoj Hercegovini. Srećom, unutar Katoličke crkve u BiH snažna je podrška bh. državi i normalizaciji bh. društva i među franjevcima i u vrhu Nadbiskupije vrhbosanske", naveo je Dizdarević.

Govoreći o tome zašto nemamo odlučan odgovor na nacifašisoidne ideje i prijetnje danas, odgovorio je da je to zato što ne postoji djelotvorna bosanskohercegovačka politika od 1990. do danas.

"Antifašizam je u temelju države BiH, a ekstremni nacionalizmi i klerikalizmi razarajući su po bosanskohercegovačko društvo i državu. Sviđalo se to kome ili ne, savremena bosanskohercegovačka država, ustanovljena je kao jedna od ravnopravnih jugoslovenskih republika unutar antifašističke narodnooslobodilačke borbe u kojoj su učestvovali pripadnici svih naroda i drugih etničkih grupacija u BiH", istaknuo je Dizdarević.

Potcrtao je da slogan ZAVNOBiH-a da "BiH nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, već i srpska, i hrvatska i muslimanska i svih njenih građana" ima itekakvu težinu i danas.

"Samo ubrzano priključenje evroatlantskim integracijama daje nadu za stabilizaciju bh. države i društva i amortizovanje nacifašisoidnih ideja. Moramo vjerovati da će demokratija u članicama EU i NATO-a nadvladati pristune nacionalizme, ksenofobiju i nacifašisoidne ideje. Uostalom, pobjeda nad fašizmom, odnosno antifašizam je i u temelju EU", zaključio je Dizdarević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije