U Sarajevu svečano zatvoren 12. Juventafest: Podijeljene nagrade najistaknutijim glumcima

0
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu svečano zatvoren 12. Juventafest: Podijeljene nagrade najistaknutijim glumcima
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Zatvaranje Juventasfesta

U Sarajevo je u utorak, 10. septembra, svečano zatvoren 12. Juventafest. 

Svečanoj ceremoniji zatvaranja festivala prethodio je tradicionalni defile učesnika od Ajfelovog mosta na Skenderiji do Pozorišta mladih Sarajevo, u pratnji "Sarajevo Dram Orkestra".

Dvanaesti internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, u organizaciji Udruženja "Medija-Art", predfestivalskim i takmičarskim programom publici je ponudio ukupno osam predstava s akcentom na pitanjima o ljudskoj slobodi, nasilju, pravu na lični izbor i različitosti

Izbori 2024 | Prije četiri godine bio kandidat HDZ-a, a sada je na listi SDA

Izbori 2024 | Prije četiri godine bio kandidat HDZ-a, a sada je na listi SDA

Jedna od izvedbi koja ukazuje na duboke slojeve problema nasilja nad ženama "Zašto ste probudili svoga muža", predstava Dramske sekcije JU Katolički školski centar sv. Franjo, Opća gimnazija Tuzla, jučer je odigrana u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.  

Predstavu inspirisanu stvarnim događajem, koju je režirala Ivana Petrović, akteri koriste da pokažu da pozornica nije samo za izvođenje, nego je i poziv na akciju i promjenu.  

Također i u Pozorištu mladih Sarajevo tražilo se mjesto više za predstavu Akademije Drama Kids Sarajevo "Buđenje proljeća". Najmasovniju predstavu na ovogodišnjem Juventafestu rediteljski potpisuju Arma Tanović-Branković, Edis Bilić i Saša Krmpotić, a sama radnja u središte događaja stavlja nekoliko srednjoškolaca čiji se životi završavaju tragično zbog nametnutih društvenih normi ponašanja. 
 
Predstave odigrane u ponedjeljak, 9. septembra zatvorile su takmičarski program, a odluku o Gran Priju i Specijalnoj nagradi žirija donijet će glumica Ksenija Pajić, dramaturg i profesor Dragan Komadina i glumac Benjamin Bajramović.

U Sarajevu otvoren 12. Juventafest:  Festival upoznaje mlade sa različitim vrstama pozorišta

U Sarajevu otvoren 12. Juventafest: Festival upoznaje mlade sa različitim vrstama pozorišta

Tokom svečane ceremonije od 19:30 sati, večeras u Pozorištu mladih Sarajevo, prije proglašenja pobjednika na programu je prezentacija radionica svih učesnika festivala. Podijeljeni u grupe, tokom pet dana, pod mentorstvom stručnjaka, pohađali su "Karakterne maske", "Radionicu plesa", "Radionicu improvizacije – theatresports ili raznolikost u zajednici", "Radionicu lutkarstva" i "Radionicu muzičkog teatra".  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije