U Sarajevu počinje manifestacija mladosti, Juventafest je više od festivala

0
Radioasrajevo.ba
U Sarajevu počinje manifestacija mladosti,  Juventafest je više od festivala
Foto: Juventafest / Početak manifestacije

Zahvaljujući Internacionalnom festivalu srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, koji organizuje Udruženje "Medija – Art", dvanaestu godinu zaredom Sarajevo postaje centar mladalačke energije i pozorišnog izražaja, učenja, kreativnosti, druženja, ljubavi i prijateljstva.

Juventafest ponovo donosi bogat sadržaj zbog kojeg postaje više od samog festivala, istaknuto je na današnjoj pres-konferenciji održanoj u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Od 6. do 10. septembra, 12. Juventafest okupit će više od stotinu učesnika iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji će se publici predstaviti sa sedam predstava u takmičarskom programu. Dan prije svečanog otvorenja festivala, u četvrtak, 5. septembra, u 20.00 sati, u okviru programa Juventafest plus – Pokret za inkluziju, na sceni Sarajevskog ratnog teatra bit će izvedena dokumentarna predstava "Up and Down", nastala u saradnji SARTR-a i Udruženja "Život s Down sindromom".

Nogometni savez posvetio posebnu objavu Dijamantu Edinu Džeki: "Kapiten!"

Nogometni savez posvetio posebnu objavu Dijamantu Edinu Džeki: "Kapiten!"

"Kao i svake godine imam neko posebno osjećanje ponosa. Ono što je najbitnije je upravo da je to srednjoškolski festival, jedinstven u regionu i šire. Primamo sve više i više aplikacija i sve više mladih učestvuje u događaju i u njegovoj organizaciji. Obogaćujemo festival i dodatnim sadražajima", kazala je Jasna Diklić, direktorica Juventafesta.

Ceremonija otvorenja ovogodišnjeg festivala bit će upriličena u Pozorištu mladih Sarajevo u petak u 19.30 sati, nakon čega slijedi predstava "One" Dramskog i plesnog studija Istarsko narodno kazalište Pula iz Hrvatske.

Jedanaesti Juventafest od 6. do 10. septembra u Sarajevu

Jedanaesti Juventafest od 6. do 10. septembra u Sarajevu

"Zaista smo ponosni na veliki broj prijava, stiglo ih je više od četrdeset iz regiona, Grčke, Mađarske i uvijek je težak zadatak izabrati samo nekoliko predstava. Ali, naš cilj je ponuditi pregled uzbudljivih, ali i umjetničko-pedagoški kvalitetenih predstava koje omogućavaju mladima da progovore o problemima koji su autentično njihovi", pojasnila je selektorica Emina Omerović te istakla značaj programa Juventafest Plus – Pokreta za inkluziju koji se realizuje kroz predstave i učešće u radionicama osoba s Down sindromom.

Publici i stručnom žiriju koji čine glumica Ksenija Pajić, dramaturg i profesor Dragan Komadina i glumac Benjamin Bajramović, predstavit će se članovi Glumačke radionice Kulturni centar Čačak, s izvedbom "Sakati Bili sa Inišmana", pozorište PATOS iz Smedereva stiže s predstavom „2100: Skaska o Aski“, skupina Omladinskog pozorišta Bileća odigrat će predstavu "Ožiljci". Srednjoškolci okupljeni u Malo pozorište "Duško Radović" iz Beograda u selekciji su 12. Juventafesta s predstavom "Utopija", a njihovi vršnjaci iz Dramske sekcije JU Katolički školski centar "Sv. Franjo", Opća gimnazija Tuzla, odigrat će predstavu "Zašto ste probudili svoga muža". Predstava "Buđenje proljeća" Akademije Drama Kids Sarajevo posljednja je u nizu koja će biti odigrana s ciljem osvajanja Grand Prixa i Specijalne nagrade žirija.

Predstave takmičarskog programa 12. Juventafesta bit će izvedene u Pozorištu mladih Sarajevo i Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, Jelićeva br. 1, a ulaz je slobodan.

Treći dan Juventafesta: Mladi pitaju koliko su odgovorni za vlastitu egzistenciju

Treći dan Juventafesta: Mladi pitaju koliko su odgovorni za vlastitu egzistenciju

"Ovaj događaj zaista prvazilazi granice festivala, okuplja veliki broj mladih koji razmjenjuju ideje i iskustva, uče o različitim teatarskim modelima i tehnikama i CKM je sretan što je godinama partner festivala i što ćemo i ove godine otvoriti vrata mladima za predstave i radionice i biti dio ove manifestacije mladosti", kazao je Ernis Šljivo direktor Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, na čije čestitke direktorici Juventafesta se nadovezao i glumac Armin Omerović kazavši da je program Juventafesta najkompletniji festivalski program u regiji.

Posljednju noć festivala publika će imati priliku uživati u jedinstvenoj i neponovljivoj prezentaciji radionica u kojima su angažovani svi učesnici festivala. Ovaj performans predstavljat će rezultat njihovog rada kroz radionice koje će pohađati tokom festivala - "Karakterne maske" mentorice, glumice Dženite Imamović-Omerović, „Radionica plesa“ koreografkinje Belme Čečo-Bakrač, „Radionica improvizacije – theatresports ili raznolikost u zajednici“ pod mentorstvom slovenske glumice i profesorice Mojce Dimec, „Radionica lutkarstva“ s mentoricom, glumicom i lutkarkom Josipom Oršolić i „Radionica muzičkog teatra“ pod vodstvom muzičke umjetnice iz Crne Gore Irme Mulić.

Radionica za profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama i dramske pedagoge „Kreiranje dokumentarne predstave – mladi za mlade, studija slučaja predstave „Utopija“, povjerena je Ivanu Baletiću, diplomiranom reditelju i doktorantu Univerziteta umjetnosti u Beogradu.

Asja Krsmanović: Deset godina Juventafesta, teatarskog festivala za mlade

Asja Krsmanović: Deset godina Juventafesta, teatarskog festivala za mlade

Također, Juventafest je nastavio saradnju s Akademijom likovnih umjetnosti u Sarajevu te je autor ovogodišnjeg vizuala Ajdin Bradarić, student Odsjeka za grafički dizajn. Vrijedi istaći i da je dvadeset pet srednjoškolaca iz nekoliko bh. gradova dobilo priliku da volonterskim angažmanom na festivalu stekne vrijedno iskustvo.

Glavni pokrovitelj 12. Juventafesta je Grad Sarajevo i gradonačelnica Benjamina Karić. Sponzori festivala su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Visit Sarajevo – Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Ambasada Nizozemske u BiH i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije