U Sarajevu i ove godine MESS: Festival ove godine slavi 64 godina

0
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu i ove godine MESS: Festival ove godine slavi 64 godina
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / MESS Festival

Ovogodišnji, 64. festival MESS će otvoriti predstava Metro Gaza, koprodukcija Švicarske i Palestine.

"Kao što smo prošle godine bili platforma za umjetnike i umjetnice iz Ukrajine, ovogodišnji izbor predstave kojom otvaramo festival je dokaz da smo dosljedni u borbi za slobodu i ljudsko dostojanstvo, a mi najbolje znamo koliko je i u vremenu ratnih užasa važno čuti glas umjetnosti. MESS ovim poručuje palestinskim umjetnicima da ih vidimo, čujemo i da podržavamo njihovu borbu", naglasio je večeras Nihad Kreševljaković, direktor festivala MESS. U Pozorištu mladih predstavljen je program ovogodišnjeg, 64. Festivala, kao i vizuelni identitet, a upriličena je i premijera dokumentarnog filma "64 godina MESS-a". Festival će se održati od 4. do 13. oktobra, 2024.

Ovogodišnji festival će biti festival velikih rediteljskih imena i bogate teatarske estetike, a tokom deset dana publika će vidjeti ostvarenja iz šesnaest zemalja od čega jedanaest predstava u takmičarskoj selekciji, jednu festivalsku premijeru, dok su četiri predstave u programu All Inclusive, koji se realizira u saradnji sa Goethe Institutom BiH. Mali MESS će predstaviti tri teatarska ostvarenja, i inkluzivnu plesnu radionicu za najmlađe. I ove godine MESS nastavlja sa programom Dramadžiluk, scenskim čitanjima savremenih dramskih tekstova, a ove godine će biti izvedena tri teksta te upriličen razgovor sa dramskim piscima.

Udruženje penzionera najavljuje proteste ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi

Udruženje penzionera najavljuje proteste ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi

"Internacionalni teatarski festival MESS predstavlja neprocjenjiv doprinos našem gradu, ali i široj kulturnoj sceni regije. Ovogodišnje, 64. izdanje festivala služi kao most kulturne razmjene i umjetničke inovacije. Sa izvanrednim predstavama iz 16 zemalja, festival potvrđuje svoju međunarodnu važnost", istakala je Lejla Mujkić, pomoćnica ministra za kulturu Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo. Posebno je istakla važnost programa Mali MESS, koji u velikoj mjeri promovira kulturu među mlađom populacijom, zbog čega će ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i dalje pružati punu podršku festivalima kulture koji kroje i razvijaju identitet naše lokalne zajednice.

"Svijet kakav smo poznavali nestaje pred našim očima. Unutar postojećih granica nastaju nove… Na vizualu MESS-a 2024 naziremo siluetu Palestine… Plakat posvećen tragediji u Gazi, gdje se rađa novi pupoljak. Izdanak koji se budi, uprkos uništenju, daje nadu za budućnost, i novi život. To je bila inspiracija za ovogodišnji vizuelni identitet Festivala MESS", objasnio je Bojan Hadžihalilović,  kreativni direktor agencije FABRIKA (dizajner plakata Dino Hujić).

U Pozorištu mladih premijera filma o šest decenija postojanja MESS-a

U Pozorištu mladih premijera filma o šest decenija postojanja MESS-a

Večeras je i premijerno prikazan dokumentarni film "60 godina MESS-a". "Upravo u godini kada je trebalo da svečano obilježimo značajan jubilej, teatarske scene su utihnule a publika je ostala u svojim domovima. I tada smo ponovo, nakon iskustva opsade, osvijestili koliko nam je važna umjetnost, teatar i u konačnici – MESS. Zbog toga je ovaj film priča o ideji koja više od šest decenija odolijeva svim mogućim društveno-političkim promjenama i opstaje upravo zato jer je nastao na univerzalnim ljudskim vrijednostima slobode, antifašizma i borbe protiv svih društvenih anomalija. Ta priča je važna i za generacije koje dolaze", pojasnila je Hana Bajrović-Čardaković, autorica filma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije