Najavljujemo / U Sarajevu u petak svira svjetski poznati pijanista Peter Jablonski

20. 02. 2018. u 11:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 127

U Sarajevo stiže svjetski poznati pijanista Peter Jablonski. 

On će u petak 23. februara nastupiti uz Sarajevsku filharmoniju i prvi put se predstaviti  sarajevskoj publici. Za ovu priliku odabrao je popularni Koncert za klavir br. 1 P. I. Čajkovskog.

Orkestar Sarajevske filharmonije predvodit će maestra Samra Gulamović, a ova večer ostat će u pamćenju mnogima, s obzirom da se radi o solisti koji je do sada surađivao s najvećim dirigentima, kao što su Vladimir Ashkenazy, Valery Gergiev, Charles Dutoit, Kurt Sanderling, Esa-Pekka Salonen, Riccardo Chailly, Daniele Gatti, Myung-Whun Chung i dr.

Dostignuća Petera Jablonskog priznao je i švedski kralj koji mu je 2005. godine dodijelio kraljevsku medalju Litteris et Artibus. 

Jablonski je izvršni direktor Jablonski Piano Academy i umjetnički savjetnik Tokyo International Piano Association. Od 2017. godine profesor je klavira na Royal College of Music u Londonu.

Osim ovoga, na koncertu ćemo imati priliku čuzti omiljenu Klasičnu simfoniju Sergeja Prokofieva, te Coriolan uvertiru  L. van Beethovena.

Koncert počinje u 20,00 a ulaznice su na prodaju na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu. 

 

 

Ovaj umjetnik rođen je u švedsko-polјskoj porodici na jugu Švedske. Veoma rano je pokazao talenat za muziku i već sa pet godina počeo da svira bubnjeve, a sa šest klavir. Nјegov brzi napredak na bubnjevima rezultirao je učešćem na velikim festivalima i nastupima u poznatim dvoranama, poput Village Vanguard u Nјujorku uz muzičare kao što su Buddy Rich i Thad Jones. Dobio je čak i pohvalu od legendarnog Milesa Davisa.

U međuvremenu, Peterova interesovanja su se razvijala i prema klasičnom klavirskom repertoaru, što je dovelo do njegovog prvog solističkog nastupa sa jedanaest godina, kao i debitanskog nastupa sa orkestrom naredne godine, na kojem je izveo Mozartov Koncert za klavir u G duru. U to vreme je upisao Muzičku akademiju u Malmeu, a zatim studije klavira i dirigovanja nastavlja na Royal College of Music u Londonu.

Nastupao  s vodećim svjetskim orkestrima uključujući BBC Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Leipzig Gewandhaus, La Scala Philharmonic, Tonhalle Zurich, Orchestre Nationale de France, NHK Tokyo, DSO Berlin, Warsaw Philharmonic, Philadelphia, Los Angeles Philharmonic and Cleveland Orchestra.

 Osvojio je nagradu Orpheus za svjetsku premijeru i izvedbu klavirskog koncerta posvećenom njemu, kompozitora Wojciecha Kilara, na Warsaw Autumn Festival. Opsežna diskografija ovog pijaniste uključuje snimke koje je napravio za Decca, Deutsche Grammophon, Philips i Altara. Dobitnik je brojnih nagrada za svoje snimke, uključujući i nagradu Edison za najbolju koncertnu snimku Šostakovičevog prvog klavirskog koncerta i Rahmanjinove Rapsodije na temu Paganini. Također je dobio nagradu Grammophone Classical Music Award za svoje Deutsche Grammophone snimke djela Cécile Chaminade sa Anne Sofie von Otter i Bengt Forsberg.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA