U Narodnom pozorištu Sarajevo održana press konferencija povodom premijere baleta "Giselle"

1
N. Ć.
U Narodnom pozorištu Sarajevo održana press konferencija povodom premijere baleta "Giselle"
Radiosarajevo.ba / NPS Press konferencija balet Giselle

U Narodnom pozorištu Sarajevo, u petak 9. juna sa početkom u 19:30 sati premijerno će biti izveden najpopularniji i najizvođeniji romantični bijeli balet "Giselle" kompozitora Adolphea Adama, u koreografiji i režiji Edine Papo prema majstorima Petipa, Coralli i Perrot.

Balet "Giselle" će biti izveden uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati maestro Dario Vučić.

Naslovne uloge Giselle i grofa Albrechta igraju solisti Baleta NPS Tamara Ljubičić i Oleg Karatsev.

Važna informacija za građane: Privremena izmjena režima saobraćaja u Sarajevu zbog protesta

Važna informacija za građane: Privremena izmjena režima saobraćaja u Sarajevu zbog protesta

Tim povodom, danas je u Narodnom pozorištu Sarajevo održana press konferencija na kojoj su se medijima obratili direktor NPS Dino Mustafić, koreografkinja Edina Papo, asistent koreografkinje Alenka Ribič, direktor Baleta NPS Evgeny Gaponko i dirigent Dario Vučić

Prvi se obratio direktor NPS Dino Mustafić, s porukom da je baletna predstava "Giselle" kraljica romantičnog baleta. 

"Moram istaći da je 'Giselle' najpopularniji i najizvođeniji romantični balet na svijetu. To je bezvremenska priča o slomljenom srcu i ljubavi koja prelazi granice ovozemaljskog života, a ujedno i savršena prilika za našu publiku da uživa u ljepoti plesa i priče. Iako je praizvedba Giselle bila davno, svojom estetikom i ljepotom ovaj balet i danas budi veliki interes i time ostaje svevremenski.

Postoji saglasnost da je Giselle jedan od najljepših tradicionalnih baleta koji je baletskim umjetnicima skoro generacijski izazov da se u jednoj epohi nađe na repertoaru.To je razlog zašto se ovom naslovu vraćamo poslije jedne decenije. Naša Giselle u koreografskoj vizuri Edine Papo jeste osobena po fluidnosti u pokretu, strukturalnom skladu tradicionalnog i savremenog koji je plesačima dozvolio promišljeno i duboko igranje na emociju. Naš ansambl svojom kvalitetom i zajedništvom donosi novo gledalačko iskustvo, emotivno i čisto, sa zanimljivim dramskim ulogama, koje će vas uvjeriti zašto se Giselle smatra kraljicom romantičnoga baleta", kazao je Mustafić.

Boško i Admira dobili dostojanstvenu posvetu kroz novi balet Romeo i Julija

Boško i Admira dobili dostojanstvenu posvetu kroz novi balet Romeo i Julija

Zatim je riječ dobila i koreografkinja ove baletne predstave Edina Papo.

Kao što je naglasio direktor NPS Dino Mustafić, balet "Giselle" jedan je od najpopularnijih i najizvođenijih romantičnih baleta na svijetu, a svoju prvu premijeru je imao 1841. u Parizu. Naslovnu ulogu tada je igrala Carlotta Grisi, jedna divna nobel balerina za to vrijeme. Riječ je o klasičnom baletu koji nosi pridjev "bijeli". Nastao je zbog toga što priče i bajke koje su rađene u određenim baletima imaju čin u kojima su balerine u bijelim kostimima. U baletu "Giselle" balerine su u dužim bijelim kostimima/suknjama. One su duhovid djevojaka koje su bile udate pa su umrle s nekim razlogom. One su vile, prozračne i vazdušaste, istakla je Papo. 

Veliki obožavalac baleta, francuski pjesnik, pisac i kritičar Theophile Gautier tragao je četrdesetih godina devetnaestog vijeka za libretom koji će poslužiti kao priča za novi balet. U pjesmi Duhovi poznatog francuskog romantičara Victora Hugoa, Gautier pronalazi motiv plesača osuđenih da plešu cijelu noć, dok motiv vila - djevojaka koje su umrle prije vjenčanja i svake noći izlaze iz grobova plešući vilinsko kolo u koje hvataju mladiće, prisiljavajući ih da plešu sve do smrti - pronalazi kod njemačkog pjesnika Heinricha Heinea u knjizi "Kroz Njemačku".

Premijera baletne predstave "Giselle" na sceni NPS: "Najizvođeniji romantični balet na svijetu"

Premijera baletne predstave "Giselle" na sceni NPS: "Najizvođeniji romantični balet na svijetu"

Uz pomoć libretiste Vernoya de Saint-Georgesa, uz muziku Adolphea Adama i koreografiju Jeana Corallija i Julesa Perrota nastaje novi balet "Giselle". U glavnoj ulozi zablistala je 28. juna 1841. na sceni pariškog Theatre de l’Academie Royale de Musique balerina Carlotta Grisi. Praizvedba je imala veliki uspjeh, a uloga Giselle donijela je Carlotti Grisi međunarodnu slavu. Balet je postavljen na mnogim svjetskim scenama u koreografiji Corallija i Perrota sve do 1887. godine, kada je slavni francusko-ruski koreograf Marius Petipa postavio svoju verziju Giselle u Sankt Petersburgu.

U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Prvo reprizno izvođenje je u subotu, 10. juna 2023. godine sa početkom u 19:30 sati.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo ili rezervisati putem nps.ba/rezervacije.

Adolphe Adam - Giselle

  • koreografija i režija: Edina Papo
  • dirigent: Dario Vučić
  • scenograf: Slobodan Perišić
  • kostimograf: Amna Kunovac-Zekić
  • dizajn svjetla: Moamer Šaković
  • inspicijent: Boris Jeličanin

Uloge: 

Giselle - Tamara Ljubičić, Grof Albrecht - Oleg Karatsev, Wilfried - Bulat Gareev/Admir Kalkan, Hilarion šumar - Evgeny Gaponko/ Ivan Salonski, Majka - Dajana Zilić, Pas de Deux - Nataša Gaponko / Luisa Escamilla Rodriguez, Grof od Kurlanda - Goran Staniškovski, Bathilda, kći grofa, Albretchova zaručnica - Selma Štrbo Arnautović, Myrtha, kraljica vila: Ekaterina Vereshchagina

Prijateljice:

Luisa Escamila Rodriguez, Darika Dunganova, Selma Efendić, Albina Huskić, Jovana Milosavljević Lovrenović, Ana Kuzmanović i Nataša Gaponko

Vals:

Jovana Milosavljević Lovrenović, Ana Kuzmanović, Nadža Pušilo, Aleksandra Smiljanić, Amina Sulejmanagić, Albina Huskić, Zulejha Kečo, Selma Efendić, Luisa Escamila Rodriguez, Dora Kos, Lejla Bajramović, Ekaterina Vereshchagina, Darika Duganova 

Seljani: 

Žene (Zulejha Kečo, Amina Sulejmanagić, Aleksandra Smiljanić, Dora Kos, Lejla Bajramović, Nadža Pušilo)

Muškarci (Boris Vidaković, Denis Zhuchenko, Ivan Salonski, Evgeny Gaponko, Elio Arnoldo Villa Garcia, Flavio Alberto Valentino, Til Čmančanin)

Svita (Paula Grubešić Mateescu, Sabina Sokolović, Marijana Marić, Adnan Đindo, Hariz Šabanović, Jesenko Matković)

Žene/Vile (Jovana Milosavljević Lovrenović, Darika Dunganova, Ana Kuzmanović, Nadža Pušilo, Aleksandra Smiljanić, Amina Sulejmanagić, Albina Huskić, Zulejha Kečo, Selma Efendić, Nataša Gaponko, Luisa Escamilla Rodriguez, Dora Kos, Lejla Bajramović, Dalila Kaučić)

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije