Najpopularniji i najizvođeniji romantični balet na svijetu "Giselle" 9. juna premijerno na sceni NPS

0
Radiosarajevo.ba
Najpopularniji i najizvođeniji romantični balet na svijetu "Giselle" 9. juna premijerno na sceni NPS
Foto: Velija Hasanbegović / Baletna predstava "Giselle"

U Narodnom pozorištu Sarajevo, u petak 9. juna s početkom u 19:30 sati premijerno će biti izveden najpopularniji i najizvođeniji romantični bijeli balet "Giselle" kompozitora Adolphea Adama, u koreografiji i režiji Edine Papo prema majstorima Petipa, Coralli i Perrot.

Balet "Giselle" će biti izveden uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati maestro Dario Vučić.

Naslovne uloge Giselle i grofa Albrechta igraju solisti Baleta NPS Tamara Ljubičić i Oleg Karatsev.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, Dino Mustafić poručio je da riječ o najljepšem tradicionalnom baletu. 

"Najpopularniji i najizvođeniji romantični balet na svijetu, bezvremenska priča o slomljenom srcu i ljubavi koja prelazi granice ovozemaljskog života savršena je prilika za našu publiku da uživa u ljepoti plesa i priče. Iako je praizvedba Giselle bila davno, svojom estetikom i ljepotom ovaj balet i danas budi veliki interes i time ostaje svevremenski. Postoji saglasnost da je Giselle jedan od najljepših tradicionalnih baleta koji je baletskim umjetnicima skoro generacijski izazov da se u jednoj epohi nađe na repertoaru.

To je razlog zašto se ovom naslovu vraćamo poslije jedne decenije. Naša Giselle u koreografskoj vizuri Edine Papo jeste osobena po fluidnosti u pokretu, strukturalnom skladu tradicionalnog i savremenog koji je plesačima dozvolio promišljeno i duboko igranje na emociju. Naš ansambl svojom kvalitetom i zajedništvom donosi novo gledalačko iskustvo, emotivno i čisto, sa zanimljivim dramskim ulogama, koje će vas uvjeriti zašto se Giselle smatra kraljicom romantičnoga baleta", kazao je Mustafić.

Asistentice koreografkinje su Alenka Ribič i Mia Jahić, scenografija je rađena prema rješenjima Slobodana Perišića, kostimografkinja je Amna Kunovac-Zekić.

Prvo reprizno izvođenje baletne predstave "Giselle" održat će se u subotu, 10. juna 2023. godine sa početkom u 19.30 sati.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo ili rezervisati putem nps.ba/rezervacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije