Premijera baletne predstave "Giselle" na sceni NPS: "Najizvođeniji romantični balet na svijetu"

0
N. Ć.
Premijera baletne predstave "Giselle" na sceni NPS: "Najizvođeniji romantični balet na svijetu"
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Proba baletne predstave Giselle

U Narodnom pozorištu Sarajevo, u petak 9. juna s početkom u 19:30 sati premijerno će biti izvedena baletna predstava "Giselle" kompozitora Adolphea Adama, u koreografiji i režiji Edine Papo prema Petipa, Coralli i Perrot.

Balet "Giselle" će biti izveden uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije, kojim će dirigovati maestro Dario Vučić.

Naslovne uloge Giselle i grofa Albrechta igraju solisti Baleta NPS Tamara Ljubičić i Oleg Karatsev. Također, u predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Adna Helić objavila prvu fotografiju nakon hapšenja: Najveća snaga je čista savjest

Adna Helić objavila prvu fotografiju nakon hapšenja: Najveća snaga je čista savjest

Pored sjajne koreografkinje Edine Papo tu su i asistentice koreografkinje Alenka Ribič i Mia Jahić. Scenografija je rađena prema rješenjima Slobodana Perišića, a za kostimografiju je zadužena Amna Kunovac-Zekić

Ekipa portala Radiosarajevo.ba, imala je priliku da prisustvuje probi baletne predstave "Giselle", na kojoj su solisti i ansambl Baleta NPS pokazali svoj izvanredan talenat.

O baletnoj predstavi "Giselle", razgovarali smo s prvom damom bh. baleta, umjetnicom iza koje su decenije uspješne karijere, sjajnom Edinom Papo, koja se prisjetila svojih početaka. 

"Druga su vremena bila kada sam ja počinjala učenje, tj. osposobljavanje kako postati umjetnica baleta. Mnogo više je bio zastupljen entuzijazam, a manje je bilo administrativnih prepreka. Važna je bila samo umjetnost i kadar koji je bitan za ovakvu umjenost, kao što je baletna. U početku sam se obrazovala u Sarajevu. Sa prvakinjom baleta NPS Minkom Kamberović nas 20ak u toj klasi 'svakodnevno' je vježbalo, učilo i otkrivalo tajne klasičnog baleta, historijskih i karakternih igara.

Bili smo začarani teatrom, ulazili smo vrlo rano u repertoar i to je ta magija koju pozorište daje. Nastavljajući učenje i obrazovanje, otišla sam u Rusiju 1985. gdje sam imala priliku upoznati divne profesore i umjetnike na Akademiji ruskog Baleta Vaganova, gdje sam završila nastavu za metodiku, pedagogiju, i balet majstorstvo", prisjetila se naša sagovornica. 

Nakon rata u BiH, vratila se u Sarajevo, a bez obzira na tugu koju je osjećala nije odustala, svoje znanje i iskustvo prenosila je na nove mlade baletske igrače. 

"Nakon specijalizacije u Rusiji, puna znanja i iskustva, 1996. godine se vraćam u Sarajevo. Uz sve tegobe koje je donio rat, u smislu bola u duši, nismo odustajali. Htjeli smo dići iz pepela taj divni ansambl koji je prije rata brojao preko 50 ljudi, i koji je osvajao sve nagrade u bivšoj Jugoslaviji. Iza mene je mnogo generacija balerina, mogu slobodno reći da je oko 500 kolega prošlo do danas kroz moje učenje, to je veliki broj ljudi koji su bili i ostali tu, dodala je naša sagovornica. 

"Balet "Giselle" je jedan od najpopularnijih i najizvođenijih romantičnih baleta na svijetu, a svoju prvu premijeru je imao 1841. u Parizu. Naslovnu ulogu je igrala Carlotta Grisi, koja je inače sa naših prostora (Istra), jedna divna nobel balerina za to vrijeme. Klasični balet nosi pridjev "bijeli". Nastao je zbog toga što priče i bajke koje su rađene u određenim baletima (Giselle, Uspavana ljepotica, Labudovo jezero) imaju čin u kojima su balerine u bijelim kostimima. U baletu "Giselle" balerine su u dužim bijelim kostimima/suknjama. One su duhovid djevojaka koje su bile udate pa su umrle s nekim razlogom. One su vile, prozračne i vazdušaste.

Pripreme baletnog ansambla NPS uoči premijere baletne predstave "Romeo i Julija“

Pripreme baletnog ansambla NPS uoči premijere baletne predstave "Romeo i Julija“

Takva je i Giselle koja u prvom činu jedna naivna lepršava graciozna sesoska djevojka, koja se zaljubljuje u preobučenog princa Alberta, grofa s kojim doživljava naivnu prelijepu djevojačku ljubav. S druge strane u dramaturgiji tog baleta, dešava se da je on slagao Gisellu, i da je bio vjeren za groficu Mathildu koja dolazi pukim slučajem u selo. Gisella ostaje shrvana od boli, i neverbalnim prizanjem da je on vjeren. Od tuge, njoj "puca srce" i u drugom činu ona postaje vila. Drugi čin je ispunjen bijelo plavičastim božanstvenim prostorom u kojem do izražaja dolazi egzaktna koreografija, promišljena s raznoraznim potezima, krugovina, skokovima i linijama koja govori gledaocima o čemu se zapravo radi, zaključuje naša sagovornica. 

O velikoj odgovornosti, i prilici da ponovo igra lik Giselle, govorila nam je nagrađivana solistica Tamara Ljubičić.

"Moram reći da sam jako sretna i ponosna jer naš ansambl ponovo sprema balet Giselle nakon deset godina. Ovo je za mene treći put da spremam ulogu Giselle. Još sam u baletskoj školi počela raditi varijaciju iz baleta Giselle. Imala sam ispit iz glume, onu "scenu ludila", sa kraja prvog čina već navedenog baleta, koja je jako važna za svaku balerinu. 2014. godine sam spremala koreografiju sa našom koreografkinjom Edinom Papo, i evo danas nakon toliko godina ponovo imamo premijeru.

Riječ je o klasičnom baletu, koji je simbol epohe romantizma. Još od 1841. godine kada je izveden prvi oblik baleta "Giselle", on se mijenjao. Od samog početka je zadržao mnoge elemente i formu, ali kako vrijeme odmiče koreografi su željeli da dodaju svoj pečat i prilagode ga svom vremenu. Ovaj balet se mijenjao, ali mi danas imamo jednu od najljepših, najiskonskijih verzija ovog baleta, koja sadrži sve elemente koji su poznati i specifični, navela je Ljubičić. 

Tamara nam je otkrila da je uloga Giselle njena omiljena uloga, a evo i zbog čega.

"Kada radite klasičan balet koji se izvodi širom svijeta u svakom teatru, stvarno je jako važno da upijete svaki detalj. Posebno to govorim, jer je ovo meni jedna od najdražih uloga. Kroz godine, nadopunjuem i usavršavam svoj pokret, a samim tim i ulogu Giselle. Inspiriše me to što sam na prethodnom izvođenju prije toliko godina sa dosta manje iskustva drugačije razmišljala. Danas je to druga priča, gledam na ovu ulogu kao poseban dar.

Edina Papo, koreografkinja Žetve: Balet je umjetnost strpljenja i boli, s razlogom

Edina Papo, koreografkinja Žetve: Balet je umjetnost strpljenja i boli, s razlogom

Ta lakoća i lepršavost koja je potrebna nije uvijek lagana, to je klasika, nešto na čemu se puno radi. Na svakoj probi sam maksimalno fokusirana i skoncentrisana na svaki pokret, i u svakom danu pronalazim neku sitnicu koju usavršavam, a to je nešto što mi je najdragocjenije u klasičnom baletu, kazala je Ljubičić. 

Prvo reprizno izvođenje baletne predstave " Giselle" održat će se u subotu, 10. juna 2023. godine sa početkom u 19.30 sati.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo ili rezervisati putem nps.ba/rezervacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije