U četvrtak promocija knjige "Sumrak kapitalizma", novog djela Slave Kukića

1
Radiosarajevo.ba
U četvrtak promocija knjige "Sumrak kapitalizma", novog djela Slave Kukića
Promo / "Sumrak kapitalizma" Slave Kukića

U prostoru Akademije nauke i umjetnosti Bosne i Hercegovine u četvrtak, 16. decembra, s početkom u 12 sati, bit će upriličena promocija knjige "Sumrak kapitalizma" autora akademika Slave Kukića.

O knjizi će govoriti akademik Veselin Drašković (Univerzitet Crne Gore), prof. dr. Kadrija Hodžić (Univerzitet u Tuzli) i prof. dr. Enver Kazaz (Univerzitet u Sarajevu), dok je moderator promocije akademik Mirko Pejanović, ugledni bh. univerzitetski profesor

Rad na ovoj knjizi akademik Slavo Kukić započeo je u aprilu prošle godine, u jeku korona krize i "nagovještaja posve nove realnosti koja će nastati nakon smirivanja pandemije".

Pišući o novom Kukićevom djelu, Ivan Šijaković, profesor Univerziteta u Banjoj Luci je primijetio:

"Danas je jasno da je kapitalizam iscrpio sve svoje 'životne sokove', da mu je iscurilo vrijeme (kao u pješčanom satu), te da je krajnje vrijeme da siđe sa istorijske scene, kao što je to učinio 'realni socijalizam'. Ali, pitanje je šta i kako poslije kapitalizma. Akademik Kukić razmatra brojne teorijske stavove o vremenu poslije kapitalizma, kao što su 'ekološki socijalizam', povratak Marksu, reforme kapitalizma kroz državni intervencionizam ili, možda, odricanje od vlastite moći i utjecaja vodećeg sloja 'super bogate klase' kako bi se ostvarila ravnopravna, pravedna i solidarna raspodjela ogromnog bogatstva koje neposredno ili posredno drži i kontroliše privilegovani sloj 'superbogataša'", naveo je Šijaković.

Nadalje, profesor Univerziteta u Tuzli, Kadrija Hodžić, ističe da prononsirani bosanskohercegovački ljevičar Slavo Kukić samo njemu svojstvenom akribičnošću produbljuje fokus dugoročne neodrživosti globalne dominacije kapitalizma.

"Njegova knjiga predstavlja orginalan uvid u razumijevanje i prevazilaženje političkog i ekonomskog dogmatizma, koji on razložno kritikuje", naveo je Hodžić u recenziji knjige, zaključujući da je knjiga "uspješni naučni poduhvat".

Zdravko Bazdan, profesor Sveučilišta u Dubrovniku primijetio je kako nije slučajno da je akademik Kukić počeo analizu ove teme glavom "Društvo socijalne pravde i jednakosti kako iskonski cilj čovjekova povijesnog hoda".

"Sigurno je razlog tome njegova aktivna i osvjedočena borba za mir i ljudska prava. No, razlog je i njegova pozicija znanstvenika par excellence, koji dubinskom i minucioznom analizom, sa sociološkog, politološkog, filozofskog i ekonomskog aspekta secira predmet svog posljednjeg istraživanja", naveo je prof. Bazdan, dodajući da je pandemija koronavirusa tektonskom snagom zatresla našu civilizaciju i ponovo poljuljana vjeru u neoliberalni kapitalizam kao svjetski sistem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije