Mjesec mira / U bh. gradu nakon nekoliko godina izvedena pozorišna predstava

25. 09. 2021. u 08:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U sklopu obilježavanja Mjeseca mira u Bosanskom Petrovcu, Međunarodna organizacija za migracije u saradnji sa Vijećem mladih Bosanskog Petrovca i Studio Teatrom iz Zenice organizovala je izvođenje predstave „Međuprostor“.

Bila je ovo prva predstava u Bosanskom Petrovcu nakon dužeg vremena. Nakon predstave mladi iz Bosanskog Petrovca su imali priliku da razgovaraju sa glumcima i glumicama iz Travnika, kao i sa mladima iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja koji su uspješno pokrenuli omladinski teatar u njihovoj zajednici.

Potrebu za više kulturnih sadržaja mladi su izrazili tokom obilježavanja Međunarodnog dana demoktratije (15.09.2021) kada su identifikovali svoje potrebe te ih predstavili lokalnim institucijama vlasti. 

„Međuprostor“ je koprodukcija Studio Teatra, Centra za kulturu Travnik i Teatra mladih Travnik, a autorica iste je dramaturginja Emina Omerović koja je zajedno sa učesnicima projekta Osjeti Teatar iz Travnika osmislila i postavila predstavu.

Likovi u predstavi govore svoje lične priče prožete različitim temama s posebnim fokusom na odrastanje u maloj sredini, stigmama sa kojima se susreću, prevladavanju podjela i diskriminacije te problemu iseljavanja mladih, što je fenomen koji pogađa cijelu državu.

U predstavi igra šest mladih glumica i glumaca. O izvođenju ove predstave u Bosanskom Petrovcu Emina kaže: “Zaista se radujemo što smo dio ove lijepe priče i što ćemo se družiti s mladima u Bosanskom Petrovcu. Ovakvi susreti su iznimno značajni za mlade u Bosni i Hercegovini, važno je da se povezuju, da zajedno progovaraju o njima važnim temama. Samo tako mogu zajedno kreirati budućnost u kojoj neće odlaziti iz svojih zajednica”.

Mlada glumica iz Travnika komentarišući izvođenje predstave u Bosanskom Petrovcu kaže: “Sretni smo što smo u Bosanskom Petrovcu. Naša predstava govori o odrastanju u maloj sredini i izazovima koje to nosi. Mislimo da se mladi iz Bosanskog Petrovca i ostalih malih sredina mogu pronaći u toj priči. Uzbuđeni smo što smo razmjenili iskustava”.

Mladi iz Bosanskog Petrovca su veoma sretni što su gledali ovu predstavu i učestvovali u diskusiji. Nadaju se da će i oni da pokrenu Omladinski teatar u svojoj zajednici. O bitnosti predstave govorio je Adnan Družić, Službenik za mlade i rad sa NVO u Općini Bosanski Petrovac:

“Drago mi je da smo uspjeli zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije i Studio teatarom organizirati prikazivanje pozorišne predstave u našoj zajednici. Veliki broj mladih na predstavi dovoljno govori koliko je mladima u našoj zajednici potrebno više kulturnih dešavanja. Truditi ćemo se i u budućnosti kroz rad Vijeća mladih da organiziramo predstave i kino projekcije. Također želja nam je osnivanje i omladinskog teatra u Bosanskom Petrovcu, što se nadam da ćemo u budućnosti i uspjeti”.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) nastojati će da u budućnosti bude podrška mladima u Bosanskom Petrovcu s ciljem unapređenja kvalitete sadržaja za mlade u ovoj zajednic.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA