U bh. gradu nakon nekoliko godina izvedena pozorišna predstava

0
Radiosarajevo.ba
U bh. gradu nakon nekoliko godina izvedena pozorišna predstava
Foto: IOM / Trenutak sa predstave

U sklopu obilježavanja Mjeseca mira u Bosanskom Petrovcu, Međunarodna organizacija za migracije u saradnji sa Vijećem mladih Bosanskog Petrovca i Studio Teatrom iz Zenice organizovala je izvođenje predstave „Međuprostor“.

Bila je ovo prva predstava u Bosanskom Petrovcu nakon dužeg vremena. Nakon predstave mladi iz Bosanskog Petrovca su imali priliku da razgovaraju sa glumcima i glumicama iz Travnika, kao i sa mladima iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja koji su uspješno pokrenuli omladinski teatar u njihovoj zajednici.

Potrebu za više kulturnih sadržaja mladi su izrazili tokom obilježavanja Međunarodnog dana demoktratije (15.09.2021) kada su identifikovali svoje potrebe te ih predstavili lokalnim institucijama vlasti. 

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

„Međuprostor“ je koprodukcija Studio Teatra, Centra za kulturu Travnik i Teatra mladih Travnik, a autorica iste je dramaturginja Emina Omerović koja je zajedno sa učesnicima projekta Osjeti Teatar iz Travnika osmislila i postavila predstavu.

Likovi u predstavi govore svoje lične priče prožete različitim temama s posebnim fokusom na odrastanje u maloj sredini, stigmama sa kojima se susreću, prevladavanju podjela i diskriminacije te problemu iseljavanja mladih, što je fenomen koji pogađa cijelu državu.

U predstavi igra šest mladih glumica i glumaca. O izvođenju ove predstave u Bosanskom Petrovcu Emina kaže: “Zaista se radujemo što smo dio ove lijepe priče i što ćemo se družiti s mladima u Bosanskom Petrovcu. Ovakvi susreti su iznimno značajni za mlade u Bosni i Hercegovini, važno je da se povezuju, da zajedno progovaraju o njima važnim temama. Samo tako mogu zajedno kreirati budućnost u kojoj neće odlaziti iz svojih zajednica”.

Mlada glumica iz Travnika komentarišući izvođenje predstave u Bosanskom Petrovcu kaže: “Sretni smo što smo u Bosanskom Petrovcu. Naša predstava govori o odrastanju u maloj sredini i izazovima koje to nosi. Mislimo da se mladi iz Bosanskog Petrovca i ostalih malih sredina mogu pronaći u toj priči. Uzbuđeni smo što smo razmjenili iskustava”.

Mladi iz Bosanskog Petrovca su veoma sretni što su gledali ovu predstavu i učestvovali u diskusiji. Nadaju se da će i oni da pokrenu Omladinski teatar u svojoj zajednici. O bitnosti predstave govorio je Adnan Družić, Službenik za mlade i rad sa NVO u Općini Bosanski Petrovac:

“Drago mi je da smo uspjeli zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije i Studio teatarom organizirati prikazivanje pozorišne predstave u našoj zajednici. Veliki broj mladih na predstavi dovoljno govori koliko je mladima u našoj zajednici potrebno više kulturnih dešavanja. Truditi ćemo se i u budućnosti kroz rad Vijeća mladih da organiziramo predstave i kino projekcije. Također želja nam je osnivanje i omladinskog teatra u Bosanskom Petrovcu, što se nadam da ćemo u budućnosti i uspjeti”.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) nastojati će da u budućnosti bude podrška mladima u Bosanskom Petrovcu s ciljem unapređenja kvalitete sadržaja za mlade u ovoj zajednic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije