Dvije vrhunske plesne predstave na muziku Čajkovskog i Šopena

1
Radiosarajevo.ba
Dvije vrhunske plesne predstave na muziku Čajkovskog i Šopena
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Edina Papo s osnivačima teatra Ekaterinburg

Iz Ruske federacije, na 12. Balet Fest stigli su umjetnici Plesnog teatra Ekaterinburg, koji će publici u četvrtak i petak (23. i 24. septembar) izvesti dvije predstave. 

Nastale su na muziku velikana - Čajkovskog i Šopena, a u koreografskom izrazu predstavljaju savremeni balet na temeljima klasičnog.

Direktorica Festivala Edina Papo slikovito se izrazila na konferenciji za novinare, rekavši da u predstavi PIČ (akronim za Petar Iljič Čajkovski) gledamo dijalog između 19. i 21. stiljeća. Koreografiju potpisuje francuski koreograf Martin Harriague, a u određenoj mjeri je utemljena na baštini Mariusa Petipae, legendarnog koreografa koji  je bio savremenik i prijatelj Čajkovskog. Ipak, kako je pojasnio osnivač i umjetnički direktor Teatra Ekaterinburg, radi se o savremenom baletu koji u Rusiji ima sve više pristalica. Saznali smo i da je soundtrack predstave osmislio sam koreograf, stvarajući kombinaciju od kompozitorovih vokalnih i simfonjskih djela. 

Objavljeni zabrinjavajući podaci: U BiH sve više blokiranih računa poslovnih subjekata

Objavljeni zabrinjavajući podaci: U BiH sve više blokiranih računa poslovnih subjekata

Kada je riječ o predstavi Chopin - Carte Blanche, izvest će je isti plesni ansambl, a koreografiju potpisuje Christine Hassid iz Francuske. Ovaj balet, kako je najavljeno, govori o ljepoti u plesnim pokretima i njihovoj mogućnosti da se pretvaraju u eha, druga sazvučja.

Plesni ansambl čine Maja Alferova, Anna Krasnova, Alisa Nekrasova, Tatjana Peretolčina, Gleb Alfrev, Aleksej Barmin i Vadim Eremin. 

Predstava PIČ na programu je u četvrtak, 23.09. u 20,00, dok je Chopen .- Carte BLanche na programu u petak 24. 09.

Obje predstave počinju u 20,00 a za ulazak u Narodno pozorište Sarajevo potrebno je predočiti potvrde o cijepljenju, odnosno negativni testu na COVID ne stariji od 48 sati, odnosno potvrdu o prebolovanom COVID-u u posljednjih 6 mjeseci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije