Nataša Mirković i Michael Godard otvorili Vareš Classic Festival

0
Radiosarajevo.ba
Nataša Mirković i Michael Godard otvorili Vareš Classic Festival
Vareš Classic Festival / Nataša Mirković i Michel Godard na otvaranju VaClaF

Poznata austrijska vokalna umjetnica naših korijena Nataša Mirković, i francuski instrumentalist na serpentinu Michela Godardsvojim koncertom rane i etnom inspirirane muzike, u prekrasnom ambijentu Stare crkve sv. Mihovila u Varešu otvorili su  deveti po redu Vareš Classic Festival. Oduševljena publika tražila je dodatak koncerta, te s užitkom, poštujući epidemiološke mjere i pravila, podijelila svoje dojmove sa sjajnim umjetnicima.

Direktorica festivala Andrea Nikolić pozdravila je prusutne i zahvalila svima koji su omogućili ovogodišnji festival. Među gostima bili su i predstavnici Francuske ambasade i Francuskog instituta Sarajevo te Austrijske ambasade i Kulturnog foruma u Sarajevu, koji je i ove godine najznačajniji partner festivala.

Austrijska veleposlanica Dr. Ulrike Hartmann također se obratila prisutnima te pohvalila sjajnu suradnju s Vareš Classic Festivalom.

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Deveti po redu Vareš Classic Festival protiče u znaku centralne teme "Ethos". Festival građanima Vareša i bronim gostima ovog malog srednjebosanskog grada predstavlja vrhunsku muzičku umjetnost i umjetnike iz BiH i inozemstva; angažiranu, životno važnu, dostupnu svima i s važnom misijom koja nas sve spaja - nastaviti kreirati i u najtežim okolnostima te zajedničkim snagama dati najbolje i najiskrenije, od sebe i od Muzike, rekla je direktorica Andrea Nikolić.

"Polazeći od izvorišta vlastitog etosa, orijentiranog na vrhunsku Muziku u najširem smislu riječi, VaClaF 2021 će predstaviti fenomenalne izvođače različitih generacija i žanrovskih opredjeljenja: od mladih nada do iskusnih profesora, od rane muzike baroka, preko vječnih klasika, tanga, perzijske muzike, sevdaha, do suvremenih djela živućih kompozitora i kompozitorica.

Suočeni s iznimnim vremenima, primorani na prilagodbu, deveto izdanje VaClaF-a ponudit će ponovo sve koncerte i sadržaje potpuno besplatno, ali ovaj put, uz poštivanje svih epidemioloških mjera", naglasila je direktorica.

Sljedeći koncert Vareš Classic Festivala je već večeras: u 19h u velikoj župnoj crkvi sc. Mihovila, pod naslovom "Tangabile", mladom austrijskom Oberton String Octetu pridružit će se Nataša Mirković, vokal, Michel Godard, serpent, Ivana Nikolić, oboa, Andrea Nikolić, violina te Amir Amiri, santur. 

Subota, 25.09. rezervirana je za sjajnog kanadskog muzičara perzijskih korijena Amira Amirija, koji će na santuru predstaviti jedinstven autorski program, a u nedjelju 26.09. će također udružiti snage s Oberton oktetom u centralnom programu festivala, Miholjskom koncertu pod ovogodišnjom temom “Ethos”. Kao solistice pridružit će se i Ivana Nikolić na oboi te Andrea Nikolić na violini i violi, a poseban gost na kontrabasu bit će Fahrudin Strojil iz orkestra Sarajevske Filharmonije.

U već tradicionalnom programu “VaClaF Rising Stars” predstavit će se mlada bh violinistica Alma Dizdar, uz Mirona Konjevića na čembalu i Belmu Alić na violončelu, u četvrtak 30.09. Mlade nade vareške muzičke scene predstavit će najbolji mladi pijanisti Muzičke škole u Varešu u petak, 01.10.

Svečano zatvaranje ovogodišnjeg VaClaF-a u subotu 02.10. obilježit će sjajni međunarodno nagrađivani bh umjetnik, “Singer of Tales'', Damir Imamović u posebnom programu s prijateljima za Vareš Classic Festival.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije