Alek Isaković i Timur Muratović nastupit će uz Sarajevsku filharmoniju

0
Radiosarajevo.ba
Alek Isaković i Timur Muratović nastupit će uz Sarajevsku filharmoniju
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Alek Isaković

Simfonijski orkestar Sarajevske filharmonije nastupit će u petak 24. septembra na koncertu koji će se s početkom u 20,00 održati u Domu Oružanih snaga BiH. 

Ovaj koncert bit će prilika da poslušamo djela Ludwiga Van Beethovena: Koriolan uvertiru i 7. Simfoniju, te Drugi koncert za klarinet i prkestar Carl Maria von Webera

Posebnost ovog koncerta je što će u prvom planu nastupiti dvojica mladih, ali cijenjenih umjetnika - klarinetist Timur Muratović i dirigent Alek Isaković. I dok je Muratović svoje master studije završio na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, za dirigenta Isakovića ovaj koncert će predstavljati odbranu njegovog magistarskog studija. 

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Njegova profesorica dirigovanja Jasenka Ostojić prisutna je na probama, tako da ima mogućnost na licu mjesta savjetovati mladog dirigenta, kojemu ovo nije prvi nastup s filharmonijom. 

"Ovo je drugi put da sarađujem sa Sarajevskom filharmonijom. Svakom mladom dirigentu je drago kada ima priliku da sarađuje s nekim profesionalnim orkestrom, a naročito u situaciji kao ovdje u Sarajevu kada nemate mnogo profesionalnih orkestara. Nakon svake od proba imam konsultacije s profesoricom što mi je veoma značajno.  

Zajedničkim snagama Muzičke akademije i uprave Sarajevske filharmonije, a da budem iskren i mojom upornošću, došli smo do ovoga. Očekuje nas lijep program i nadam se da će koncert biti kvalitetan.

Usuđujem se reći da je program veoma pametno osmišljen, s obzirom da prikazuje prijelaz između klasičnog i romantičnog perioda u muzici. Znamo da je Beethoven bio ispred svoga vremena, u njegovim djelima se već naslućuje romantizam, dok su Webera smatrali klasičarem.Tako smo dobili fuziju ova dva stila", rekao je Alek Isaković uoči koncerta. 

Solista na klarinetu Timur Muratović osvrnuo se na period studija u Beogradu, rekavši kako je njegova velika želja bila da studira baš kod profesora Ognjena Popovića. Kako kaže, na ovom fakutetu ne samo da je usavršio muziciranje na instrumentu, nego je učvrstio i karakter. Danas je na poziciji trećeg klarineta u orkestru Sarajevske filharmonije u honorarnom statusu, s obzirom na moratorij na zapošljavanje u KS. 

 "Magistrirao sam 2020. godine nakon čega sam se vratio u svoj rodni grad. Usljed pandmeije nisam mogao nastupati onoliko koliko sam htio. Hvala direktoru filharmnije koji me preporučio dirigentu Aleku Isakoviću za ovaj koncert, počašćen sam da prvi put sviram kao solista s ovim orkestrom. 

Weberov koncert mi je veoma drag, a koliko god ga sviram, toliko se sve više divim kako je dobro komponovan, koliko je autor dobro poznavaoi proširivao granice instrumenta. Zaista je uživanje svirati jedno ovakvo djelo s orkestrom", izjavio je Muratović.  

Koncert se održava u petak, 24. septembra 2021. godine sa početkom u 20 sati u Domu Oružanih snaga BiH uz besplatan ulaz.

Prethodno je obavezno izvršiti rezervaciju mjesta na broj telefona 033/55 00 71 ili putem e-maila reservation@saph.ba. 

Broj mjesta je ograničen uz poštivanje svih preporučenih epidemioloških mjera i obavezno predočenje potvrde o vakcinaciji, negativnog antigenskog ili PCR testa (ne stariji od 48h) ili prebolovanom COVID-19 virusu u posljednjih 6 mjeseci.

 Alek Isaković i Timur Muratović na probi - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba:  Alek Isaković i Timur Muratović na probi

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije