Tri tenora rasprodala koncert u Sarajevu: 'Ovo je dokaz da imamo publiku za klasičnu muziku'

4
Radiosarajevo.ba
Tri tenora rasprodala koncert u Sarajevu: 'Ovo je dokaz da imamo publiku za klasičnu muziku'
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Emir Nuhanović

Koncert Tri tenora održat će se u subotu, 18. novembra, u dvorani Skenderija u Sarajevu s početkom u 20 sati.

Gala koncert Tri tenora svjetski je projekt serije koncerata, koji su započela tri najslavnija tenora svih vremena Luciano Pavarotti, Jose Carreras i Plasido Domingo.

Koncerti Tri tenora postali su najposjećeniji koncerti u historiji klasične muzike. Svojim repertoarom kompozicija iz različitih epoha i muzičkih stilova, a svakako i odabirom gostiju na koncertima – Bono Vox, Zucchero, Brayan Adams, Peter Gabriel, Celin Dion i drugi, učinili su da klasična muzika bude prihvaćena i od velikog broja mlade publike.

Policija uhapsila vozača autobusa koji je sagradio dodatni rezervoar za krijumčarenje robe

Policija uhapsila vozača autobusa koji je sagradio dodatni rezervoar za krijumčarenje robe

Poslije smrti najslavnijeg tenora Luciana Pavarotija, koncerti su nastavljeni da se održavaju diljem svijeta te s nevjerovatnom pažnjom praćeni i dalje od publike i poštovalaca klasične umjetničke muzike. 

Tenori Domenico Menini, Alessandro Goldoni i Alessandro Fanton stigli su u Sarajevo, a maestro Emir Nuhanović kaže da za ovaj koncert ulaznica nema više.

Magična noć: Pogledajte atmosferu s Gala koncerta Sarajevske filharmonije i maestra Mutija

Magična noć: Pogledajte atmosferu s Gala koncerta Sarajevske filharmonije i maestra Mutija

"Kockice se slažu jedna po jedna, za sada je stvarno sve dobro. Najvažnije nam je bilo da nam gosti dođu jer vidjeli ste kakvo je jučer nevrijeme bilo u Sarajevu, a orkestar se upravo sprema da večeras krene i da sutra bude na generalnoj probi, a prekosutra na probi i na koncertu. Za sad je sve kako treba.

Najveći je problem nedostatak ulaznica, evo pokušavamo da nešto napravimo, pošto je veliko interesovanje u zadnji dan. Znate kakvi su naši ljudi, neki nisu čak ni vjerovali da će se desiti koncert, ostavili su za zadnji dan i sad nema ulaznica. Pokušat ćemo da napravimo nekako dodatna mjesta tako da će od sutra biti još ulaznica. Govorio sam na vrijeme kupite karte i sad čak i neki moji prijatelji mole i nemaju mogućnost, ali napravit ćemo nešto za našu publiku", rekao je u ime organizatora maestro Emir Nuhanović.

Maestro ističe kako je rasprodani koncert u dvorani Mirza Delibašić dokaz kako Sarajevo ima publiku za koncerte klasične muzike.

"To je upravo ono što sam ja i govorio, nemam ništa protiv da dođu u Sarajevo svi koji hoće, sa bilo kojom vrstom muzike, mi ne trebamo biti protiv toga. Trebamo da pravimo ovakve projekte jer ovo je dokaz da ovakvi projekti trebaju publici, ako vam kažem da je velika zainteresiranost u osnovnim i srednjim školama, nažalost malo manje studenata, što me jako čudi. Očekivao sam da će mnogo više njih doći preko studentskih servisa, odnosno preko studentskog parlamenta, preko fakulteta međutim, to se nažalost nije deseilo. Dakle, najviše je došlo djece iz osnovnih i srednjih škola, što mi je jako drago", kazao je Nuhanović.

Repertoar će činiti najpopularnije i najzahtjevnije operske arije, dok će u drugom dijelu programa biti izvedene najpopularnije italijanske kancone.

Press konferencija
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Press konferencija "Tri tenora u Sarajevu"

"Repertoar je standardni, operski repertoar s onim najljepšim arijama Nessun dorma, E lucevan le stele, La done e mobile, u drugom dijelu programa ćut ćemo one lagane talijanske, napolitanske pjesme Torna a Sorento, O sole Mio, Caruso, Mama, Granada, Con te Partiro, dakle, sve one najljepše melodije.

Maestro Nuhanović kazao je kako ga posebno raduje činjenica da će uz tri tenora nastupiti mlade snage iz Bosne i Hercegovine.

"Upravo smo završili probu sa domaćim snagama, bit će kao solisti Sara Vojičić, nastupit će i Malik Smailović i hor Superar već smo s njima imali probe i zajedno sa tri tenora i tri tenora su oduševljena kako naše mlade snage pjevaju. Ovo je za njih velika priča, nisu vjerovali, bili su skeptični, čak su se bojali i predlagali mi da oni ne učestvuju u tim kompozicijama u kojima učestvuju, a sada su evo postali prijatelju", zaključio je Nuhanović.

Umjetnička direktorica Superara Alma Karić ističe da je pred horom još jedva velika saradnja kojoj se vesele.

Press konferencija
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Press konferencija "Tri tenora u Sarajevu"

"Superar hor ima sad već iza sebe određeni velik broj jako kvalitetnih saradnji s kulturnim institucijama u našem gradu, od Narodnog pozorišta, Opere, Sarajevske filharamonije i mi smo zaista presretni što možemo u čitavu tu plejadu naših saradnji dodati i jedan ovakav spektakl jer naša djeca koliko god da su sarađivala sa velikim imenima, pjevala sa horom Bečkih dječaka, pjevala i u Narodnom pozorištu, nisu nikada imali iskustvo pjevanja u jednoj velikoj dvorani kakva je Mirza Delibašić", kazala je umjetnička direktorica Superara Alma Karić.

Umjetnička direktorica je otkrila kako će na koncertu Tri tenora učestvovati oko 130 članova hora Superar.

"Mislim da će im taj spoj opernog i orkestra na jednom takvom mjestu jako puno značiti, na koncertu će biti oko 130 članova našeg hora, uzrasta od pet pa možda do dvanaest, trinaest godina, jako puno njih je već naučilo čak i solističke dionice tenora jer su toliko sretni i uzbuđeni da mogu na ovakav način biti dijelom jednog spektakla", zaključiča je Alma Karić.

U središtu ovog projekta je ideja da svaki muzički performans, kako bi postao veliko umjetničko djelo, treba da sadrži i etičke elemente. Potreseni recentnim nemilim događajima u društvu,
posebno nasiljem nad ženama, organizatori su odlučili da ovaj koncert posvete svim ženama: majkama, žrtvama nasilja, i svima koji su maltretirani ili napadnuti zbog svoje rodne pripadnosti.

Alma Karić, umjetnička direktorica Superara
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Alma Karić, umjetnička direktorica Superara

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije