SVEM: Sanja Romić i Zoran Anić vode nas na put oko svijeta svojim večerašnjim koncertom

0
Radiosarajevo.ba
SVEM: Sanja Romić i Zoran Anić vode nas na put oko svijeta svojim večerašnjim koncertom
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / 29. Sarajevske večeri muzike

Sarajevske večeri muzike 2023. godine privode se kraju, a danas je održana i konferencija za medije u Narodnom pozorištu, te je predstavljen pretposljednji koncert 29. Sarajevske večeri muzike (SVEM). 

Sa početkom u 20 sati u koncertnoj sali Cvjetko Rihtman, zanimljiv koncert će održati Sanja Romić i Zoran Anić. Publika će imati priliku da uživa u spoju gitare i oboe, što će kreirati  nesvakidašnji ugođaj. 

Ninoslav Verber, direktor festivala SVEM, kazao je i da večeras Sarajevo ima priliku da ugosti svjetske umjetnike, te da je za ovaj koncert ostao veoma mali broj karata.

Objavljene nove informacije: I mještani sela Zlot kreću u potragu za tijelom malene Danke (2)

Objavljene nove informacije: I mještani sela Zlot kreću u potragu za tijelom malene Danke (2)

O programu koncerta govorila je oboistica Sanja Romić iz Novog Sada koja je istakla, prije svega, da je umjestnost potrebna u sadašnjem vremenu, te da je umjetnost naš identitet. 

"Program se zove 'Muzika sveta', smatram da je muzika univerzalni jezik. Možda je za umjetničku muziku potreban malo suptilniji osjećaj, potrebno je poznavati određene teme kako bismo mogli istu da osjetimo.

29. Sarajevske večeri muzike
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: 29. Sarajevske večeri muzike

Mi ćemo večeras da prestavimo spoj folklora i plesa kroz umjetnički zvuk, sve kompozicije koje sviramo su aranžmani. Predstavljamo aranžmane raznih muzika svijeta. Vjerujem da ćete uživati, svaka kompozicija zvuči drugačije, teško je prepoznati da je to folklor", kazala je Romić.

Govorio je i gitarista Zoran Anić, koji je naglasio kako mu je čast surađivati sa vrhunskom umjetnicom kao što je to Sanja Romić.

"Trebalo nam je jako malo da se spremimo za prvi zajednički koncert, izdefinisali smo različite programe, a jedan od njih jeste i večerašnji program", kazao je Anić.

29. Sarajevske večeri muzike
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: 29. Sarajevske večeri muzike

Za kraj, riječ je imao i direktor Narodnog pozorišta Dino Mustafić, koji je istekao bitnost SVEM-a. Govorio je kako se radi o jednom izuzetno važnom događaju ne samo za Narodno pozorište, nego i za našu muzičku kulturu.

"Sljedeća edicija, 30. edicija festivala dokaz je koliko je bitno istrajati na festivalima koji su postali tradicija. SVEM je izrazito važan festival, radi se o nezaobilaznom festivalu", zaključio je Mustafić, te je dodao da se radi o festivalu u kojem ima za svakoga po nešto. 

Podsjetimo, zadnji koncert ovogodišnjeg SVEM-a, posvećen 100 godišnjici Sarajevske filharmonije, održat će se 23. maja sa početkom u 20 sati, a tim povodom u Sarajevu će se predstaviti jedan od najpoznatijih klarinetista na svijetu Andreas Otternsamer. Orkestrom Sarjavske filharmonije ravnat će maestra Samra Gulamović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije