Sve spremno za premijeru: Krcko Oraščić bit će repertoarski hit

V.A.Z.
Sve spremno za premijeru: Krcko Oraščić bit će repertoarski hit
Radiosarajevo.ba / Press konferencija uoči premijere Krcka Orašara
Jedna od najznačajnijih baletnih predstava u historiji, stvorena na čarobnu muziku Petra Iljiča Čajkovskog, ponovo će zablistati pred publikom u BiH.

Narodno pozorište u Sarajevu na pragu je realizacije jednog od najznačajnijih baletnih projekata u posljednje vrijeme - predstave Krcko Oraščić

Ovo remek djelo spada u red najizvođenijih baleta na svijetu, "must have" svakog ozbiljnog repertoara, a nakon 44 godine ponovo ga imamo priliku doživjeti na sceni krovne teatarske kuće u BiH

Praizveden 1892 u Marijanskom teatru u St. Peterburgu, balet Krcko Oraščić je bio predstava ispred svog vremena. Muziku iz ovog baleta danas mnogi pjevuše, možda i ne znajući njeno porijeklo. Čajkovski je u širokoj simfonijskoj partituri prvi put koristio instrument čelestu, a slavni Marius Petipa postavio koreografiju koja i danas služi kao uzor.

"Ovo što je Balet NPS napravio, predvođen ukrajinskim koreografom Konstantinom Kostjakovim, je pravo malo čudo. Krcko Oraščić, osim baletne i muzičke čarolije nudi i divnu priču u koja vraća nadu u dobro i ljubav. Nakon 44 godine ponosni smo što ćemo ovu predstavu ponovno imati na  repertoaru", kaže direktorica Narodnog pozorišta Marijela Margeta Hašimbegović, i dodaje kako je ova produkcija za kompletnu ekipu veliki izazov.

Nedostatan broj igrača sarajevskog Baleta i finansijska nemogućnost da se ovaj jedini profesionalni baletni ansambl u državi popuni igračima, ipak nije bilo ograničenje za koreografa Kostjakova.  On kaže da je prilagodio koreografiju ovim okolnostima, ali da se to neće odraziti na kvalitet predstave.  

 Nedavni kilometarski redovi ospred zagrebačkog HNK za ulaznice za zagrebačkog "Orašara", samo su još jedna od potvrda popularnosti i značaja ove predstave. ZAto ne čudi da su premijera i prva repriza već rasprodane, a da je velika potražnja za drugom reprizom koja je planirana u božično vrijeme, 26. decembra. Požurite po ulaznice! 

Belma Čečo Bakrač, direktorica Baleta ističe sjajnu suradnju sa 3 baletne škole u Sarajevu, čije su učenice i učenici dobili uloge u masovnim scenama. 

"Oni su pokazali takvu požrtvovanost i posvećenost, pravi su mali profesionalci. Nadamo se da će neki od njih nastaviti s baletnom karijerom i jednog dana postati članovi našeg ansambla ili solisti", uvjerena je Čečo Bakrač.

Velika je čast za dirigenticu  Samru Gulamović dirigirati ovo djelo. Maestra će se i ovaj put naći pred Sarajevskom filharmonijom kako bi balet zasjao punim sjajem, s obzirom da muzika u njemu ima podjednako značajnu ulogu kao i pokret.

"Ovaj projekat je trijumf baletnog ansambla i orkestra Sarajevske flharmonije, trijumf umjetnosti koja se u našoj zemlji najvećim dijelom oslanja na entizijam. Nadam se da će u budućnosti biti drugačije. Bilo je veliko zadovoljstvo raditi s koreografom Kostjakovim, a za mene osobno je veliko zadovoljstvo dirigovati ovu divnu muziku", izjavila je maestra Gulamović na konferenciji za medije. 

Upravo kompleksnost muzike podstakla je koreografa da uloži dodatne napore i od ansambla traži maksimum jer, kako kaže "Ozbiljna muzika zahtijeva ozbiljnu koreografiju".

A sve će to na sceni biti zaokruženo likovnim oblikovanjem za koje su zaslužni scenograf Josip Lovrenović i kostimografkinja Amna Kuinovac Zekić, iskusna kreatorica baletnih kostima. Kaže kako za nju ovo do sada najizazovnija i najkompliciranija produkcija, s obzirom na brojnost kostima, epohu i redateljski zahtjev da se prikažu dva svijeta - realnost i mašta. 

Tamara Ljubičić u glavnoj ulozi Maše, kaže kako je to za nju uloga snova koju je oduvijek željela igrati.

Šezdeset plesačica i plesača ulaže maksimalne napore da premijera, najavljena u srijedu 29. novembra, ostane zabilježena zlatnim slovima u historiju Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Krcko_uloge.jpg - undefined

 

Vrijedno je zabilježiti imena malih balerina i baletana koji su uzeli učešće u baletnom ansamblu. To su:  

Dora Kos, Kristina Mandić, Dalila Kaučić, Sarah Habul, Iman Kurtović, Lana Hrabač, Stela Despotović, Farah Smaković,  Ivan Bošnjak, Omar Hadžić, Matej Alilović, Andrea Hrabač, Uma Kolić, Amina Džanko, Lara Kekić i Doris Baotić. 

Sara Alilović, Sarah Žgalj, Lana Budalica, Dina Burazerović, Maura Lukač, Lana Ikonić, Una Uzeirbegović, Ena Smajilhodžić, Tajra Zekić Drina Đurić, Dena Džindo, Nejla Miraščija Sara Čengić, Zoja Ferizović, Farah Nuhić, Rua Melek Kadribašić, Zara Čengić, Amila Snagić, Iman Čaušević, Dalal Šatara, Iris Gojmerac, Lejla Kuldija, Katarina Jeftenić, Lamija Petrović,
Aiša Šehić, Sara Đopa, Sara Uzunalić, Emina Makan, Farah Jamaković, Nadija Pozder, Erliha Mekić, Sara Ćećez, Ena Elezović i Nadija Korać.

Pripremile su ih baletna pedagoginja Tanja Smajić i voditeljica hora Alma Karić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije