Dragulj klasičnog baleta: "Krcko Oraščić" na sceni Narodnog pozorišta

S. Š. J.
Dragulj klasičnog baleta: "Krcko Oraščić" na sceni Narodnog pozorišta
Nakon pune 44 godine, kultna baletna predstava "Krcko Oraščić" Petra Iliča Čajkovskog bit će postavljena na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu.

U pitanju je klasični dragulj koji krasi sve baletne scene u svijetu. Premijera "Krcka Oraščića" je planirana za 29. novembar, a koreografiju i režiju predstave prema libretu E.T.A. Hoffmana potpisuje Konstantin Kostjukov, gost iz Beograda.

Prva repriza je zakazana za prvi decembar, a druga 26. decembra.   Balet NPS posljednji put je izvodio ovo djelo 1973. godine u koreografiji Slavka Pervana.

"Kako je riječ o najprije klasičnom baletu, a potom o baletu koji je na svim svjetskim scenama sinonim za klasični balet, bila je logična želja naše direkcije i uprave NPS da na našoj sceni upriličimo ovakvu premijeru. Radi se o velikom naslovu koji je prije 44 godine posljednji put postavljen ovdje. Zaključili smo da su generacije odrastale bez mogućnosti da u svom gradu vide ovakav balet. Sam Čajkovski daje novu dimenziju i inspiraciju našim solistima i ansamblu da se uhvatimo u koštac sa velikim zadatkom. Zadovoljstvo mi je da smo za ovu priliku uspjeli dovesti jednog od regionalnih magova, Konstantina Kostjukova koji je pristao da sa našim ansamblom krene u realizaciju projekta.

Okrestrom diriguje Samra Gulamović, dugogodišnja saradnica i vjerujem i da će Sarajevska filharmonija uživati u notama koje su svima prepoznatljive. Sigurno ste Valcer cvijeća čuli mnogo puta, posebno u vrijeme praznika, a mnogi od nas i ne znaju odakle te melodije potiču", kaže za portal Radiosarajevo.ba direktorica Baleta NPS-a, Belma Čečo- Bakrač.

Značajnost cijelog projekta je u tome što su prvi put u postojanju NPS angažirane sve tri baletske škole u Sarajevu i da su probrani učenici koji će na sceni iz prve ruke vidjeti šta je to klasičan balet.

"U jednom trenutku ćete moći vidjeti oko 150 učesnika što na sceni što u orkestarskoj rupi. Veliko mi je zadovoljstvo što je NPS omogućilo djeci i njihovim roditeljima da osjete kako je biti na sceni sa ostalim profesionalnim igračima i da im to bude možda neki pokazatelj u budućnosti da je to profesija kojom se žele baviti. Interes je veliki i pozivam sugrađane da daju počast našem baletu koji se vrijedno priprema za ovu premijeru", dodala je direktorica Čečo- Bakrač.

Tamara Ljubičić, mlada balerina iz Novog Sada koja je već devet sezona članica ansambla Sarajevskog baleta pojasnila je kako su pripreme već pri kraju te da je proces učenja koreografije završen.

"Sada dolazi postavka baleta na samu scenu i uklapanje cijele predstave, spajanje djela sa ansamblom baleta i solistima. Za mene je taj proces nastanka jednog baleta uzbudljiv, i to je period gdje učimo nove stvari i pokrete, pogotovo u ovakvom baletu kao što je "Krcko Oraščić". Klasičan balet je u pitanju, nema improvizacija i svaki pokret mora biti precizan. To sve čini ovaj balet savršenim. Za mene je bio najteži momenat u pripremi predstave upravo ta preciznost, svakodnevno izvođenje istih pokreta na tačan muzički akcenat, kako bi to sve bilo izvedeno savršeno", pojasnila je Tamara Ljubičić, balerina kojoj je povjerena i glavna uloga djevojčice Klare.

U našoj fotogaleriji možete pogledati kako je izgledala jedna od proba bajkovite baletne predstave "Krcko Oraščić" koju ćemo krajem novembra imati priliku da vidimo na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu.

O baletnoj predstavi

Balet "Krcko Oraščić" ("Ščelkunčik") komponirao je ruski kompozitor Pjotr Iljič Čajkovski po narudžbi direktora Carskih ruskih pozorišta Ivana Vsevološkog. Riječ je o jednom od najpopularnijih i najviše izvođenih djela čuvenog kompozitora.

Ovaj balet prvi put je izveden 19. decembra 1892. godine u postavci Mariusa Petipe. Od tog perioda popularnost baleta "Krcko Oraščić" stalno je rasla i danas ovo djelo predstavlja osnovu repertoara svih evropskih i svjetskih pozorišnih kuća.

Priča je to o djevojčici Klari koja ispod bora pronalazi nesvakidašnji poklon, drvenu krckalicu za orahe-lutku Orašara. Klara i Orašar proživljavaju čudesne trenutke u izmaštanom svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije