Sve spremno za festival kulture 'Slovo Gorčina': Tradicija koja traje od 1971. godine

0
FENA
Sve spremno za festival kulture 'Slovo Gorčina': Tradicija koja traje od 1971. godine
Foto: Oficijelni vizual / Slovo Gorčina

Festival kulture "Slovo Gorčina", koji će ove godine biti će održan u Stocu od 28. do 30. jula, obuhvatit će 18 programa sa više od 50 učesnika i uz sve oficijalne goste Festivala i organizatore okupit će više od stotinu osoba koje su direktno vezane za Festival.   

Počasni predsjednik Upravnog odbora festivala Gorčin Dizdar na konferenciji za novinare u Sarajevu je rekao da se radi o 52. izdanju festivala u čijem su fokusu poezija i književnost, ali obuhvata i druge grane umjetnosti kao što su muzika, likovna umjetnost i teatar.

"Pratimo viziju Maka Dizdara koji je za života u jednom intervjuu zamišljao 'kulturno turističku manifestaciju u Stocu koja bi bila skup eminentnih književnih i kulturnih radnika'. U fokusu nam je primarno BiH, mada festival odavno ima regionalnu dimenziju i šire", istakao je Gorčin Dizdar.

Insula, štit, kruna i rijeka Una: Ovaj grad u BiH planira vratiti svoje historijske simbole!

Insula, štit, kruna i rijeka Una: Ovaj grad u BiH planira vratiti svoje historijske simbole!

Pored tradicionalne dodjele nagrade "Mak Dizdar" mladim pjesnicima i programa posvećenog gostu pjesniku Asmiru Kujoviću, u ovogodišnjem programu je i predstavljanje velikog književnika i prijatelja festivala, pjesnika, filmskog scenarista, romanopisca, dramskog pisca, dobitnika značajnih internacionalnih nagrada i priznanja Abdulaha Sidrana, te muzički sadržaji, likovna izložba, pozorišna predstava...

Član Upravnog odbora i predsjednik Organizacijskog odbora Festivala Dubravko Barbarić je naveo da su ambiciozni u namjeri da Festival postane središnji kulturni i umjetnički događaj u BiH.  

"Mak Dizdar je umjetnik jakog bh. identiteta, a grad Stolac sjedište drevnosti BiH koji privlači veliki broj umjetnika već 52 godine pod imenom i djelom Maka Dizdara i onoga što je predstavljao u svojim djelima", istakao je Barbarić.

Dizdar: Zabrinut sam za budućnost Slova Gorčina, Mak je već protjeran iz Stoca

Dizdar: Zabrinut sam za budućnost Slova Gorčina, Mak je već protjeran iz Stoca

Članica žirija nagrade za mlade pjesnike "Mak Dizdar" Lejla Kalamujić je govoreći o sadržaju i brojnosti radova istakla da je ove godine na konkurs pristiglo 90 rukopisa autora i autorica iz cijele regije, što govori o prepoznavanju i značaju konkursa.

"Dosad smo odabrali deset rukopisa koji ulaze u uži izbor i nastavljamo sa žiriranjem", dodala je Kalamujić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije