Sve nijanse sive u 'Sivim slikama' Hamzalije Muhića

0
V.A.Z.
Sve nijanse sive u 'Sivim slikama' Hamzalije Muhića
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Umjetnik Hamzalija Muhić i njegova izložba Sive slike

Koliko se boja i valera može sagledati u sivoj? Akademski slikar Hamzalija Muhić nam kroz svoja djela daje odgovor na ovo pitanje. 

U galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, zaključno do petka 25. februara možete pogledati izložbu "Sive slike" autora Hamzalije Muhića. 

Kako kaže autor, iza dvadesetak izloženih slika stoji više od trideset godina skoro pa svakodnevnog rada i istraživanja. 

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

"Naziv izložbe je jednostavan, tu nema mistifikacije, ukazuje baš na ono što posjetioci mogu da vide - sive slike. Iza svega ovoga što je naizgled jednostavno stoji mnogo prethodnog intenzivnog rada.

Umjetnik Hamzalija Muhić i njegova izložba Sive slike - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Umjetnik Hamzalija Muhić i njegova izložba Sive slike

Meni je važno da sam svo to vrijeme proveo u pokušaju da dotaknem ljepotu, da je formulišem na ovaj, naizgled jednostavan način. Siva boja me opčinjava", kaže autor. 

Pažljivo gledajući njegove sive slike, uviđemo dubinu i višeslojnost. Na isti način autor Hamzalija Muhić razmišlja ne samo kad slika, već i kada svoje znanje, kao profesor slikarstva, prenosti učenicima u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti: 

"Ne želim im nametati svoj likovni jezik, ali im  pokušavam objasniti šta je to likovni jezik. Slikanje nije samo nanijeti jedan sloj boje, to je neprestano poigravanje s linijama i bojama. Podrazumijeva i dugotrajnost. Danas sam im rekao - ako i za trideset godina budete istrajavali u tome, onda ste dobro odabrali profesiju", kaže profesor Muhić. 

Izložbu "Sive slike" pogledajte svaki radni dan od 10,00 do 14,00 u školskoj galeriji, uz slobodan ulaz.  

Umjetnik Hamzalija Muhić i njegova izložba Sive slike - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Umjetnik Hamzalija Muhić i njegova izložba Sive slike

"Hamzalija Muhić nastupa sa pozicije čovjeka motivisanog za umjetničko djelovanje iz duboko vlastitih razloga. Njegove slike s egzistencijalnim predznakom i čestim ozračjem tjeskobe djela su u kojima se susreću i intelektualno i instiktivno i duh i emocija ostvaruju uz minimum plastične ideje, a sa maksimalnim efektom -sklad kakvim su povezani nebo i zemlja, materija i duh,snaga i krhkost,svjetlo i tama,ljudska svijest i beskraj kosmosa. U suštini, ovo je slikarstvo puno emocija koje izbijaju iz nesvjesnog.” (historičarka umjetnosti Meliha Husedžinović)

"Kada sam vidjela Hamzalijine slike, osjetila sam neobičnu mješavinu krhkosti i snage. Postoji ranjivost i žestina u ovim nanosima sive boje. Na ulazu u galeriju postavljena je velika Siva slika, slika koja je snažnija od bilo koje riječi, iz koje izbija moć slike. Svaka slika iz ovog opusa nosi nešto drugo, a opet imaju zajednički estetski jezik, gledatelja vode u drugu zemlju, drugu dimenziju, oslobađajući duh. Slike sijaju, iznutra izgledaju gotovo žive, dišu u tihom dijalogu s gledaocem. Hamzalija Muhić je dugi niz godina naš profesor, umjetnik koji živi svoje slike, izuzetno uspješan sa velikim brojem značajnih nagrada." (Elma Alić Šobot, direktorica Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo) 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije