Amer Hadžić: Bosanska kuća kao neiscrpna inspiracija

0
V.A.Z.
Amer Hadžić: Bosanska kuća kao neiscrpna inspiracija
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Umjetnički rad Amera Hadžića

Akademski slikar - grafičar Amer Hadžić posljednjih je dana imao mnogo razloga za zadovoljstvo i ponos.  

Prije nekoliko dana vratio se iz Pule gdje je imao samostalnu izložbu, a početkom ove sedmice je u galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu otvorena izložba njegovih slika, zajedno sa radovima Denisa Haračića

Takođe, nedavno je otvoren i Centar za umjetnost i edukaciju ArkA čiji je pokretač Amer Hadžić. To je svojevrsni umjetnički hub u sarajevskoj ulici Logavina, otvoren za sve amaterske i profesionalne umjetnike i ljubitelje umjetnosti. 

Regionalna inspekcija izdala upozorenje: U ovim automobilima uočeni su problemi, javite se trgovcu!

Regionalna inspekcija izdala upozorenje: U ovim automobilima uočeni su problemi, javite se trgovcu!

Povodom ovih događaja, razgovarali smo s umjetnikom koji je, između ostalog, aktivan i kao viši asistent na odsjeku grafika na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. 

"Kako u Puli, tako i u galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti sam predstavio svoj ciklus koji sam počeo raditi prije desetak godina, a to je Metamorfoza forme motiva bosanske kuće. Ciklus je podijeljen u tri faze: narativno-naturalistička, metafizička i minimalistička koja formu svodi do znaka.

Veoma sam počašćen što izlažem u Srednjoj umjetnničkoj školi koju sam i sam nekad pohađao. Tu sam izložio radove koji prikazuju isti motiv ali realiziran u različitim medijima. Tako se mogu vidjeti tradicionalna grafička tehnika duboke štampe, preko klasičnog slikarstva, pa do digitalne grafike i digitalna umjentosti".

Umjetnički rad Amera Hadžića  - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Umjetnički rad Amera Hadžića

Govoreći o tehnikama grafike, umjetnik ističe kako posebno voli taj "zanatski dio" posla, koji mu pruža ovaj medij. 

"Mnoštvo grafičkih tehnika mi pružaju taj dio manipulacije i istraživanja. Svaka tehnika i svkai medij imaju svoju ljepotu. Neke stvari  možda mogu bogatije izgledati u slikarstvu, ali i grafika ima svoje prednosti. Ono za što grafika slovi je umjetnost multioriginala, mogućnost multipliciranja matrice, da se može napraviti umjetnički tiraž, dok je slika obično jedna", kaže umjetnik. 

Šta je bio razlog da Amer Hadžić upravo uzme motiv bosanske kuće kao osnovni u svom radu, pitamo ga. 

"Rođen sam u starom dijelu Sarajeva i svakodnevno prolazim pored takvih objekata. Od malih nogu sam oduševljen bosanskom kućom, zidinama, fasadama, avlijama, načinom nekog laganijeg življenja. Danas je sve mnogo brže i drugačije, i život i gradnja. Jedan od razloga je i zapostavljenost takvih objekata. Bukvalno su kuće išibane ljudskom nebrigom. Propadaju nam takvi objekti umjesto da ih zaštitimo kao dio naše kulture i tradicije. 

Zato u  fazama metamorfoza, u početku kuću prikazujem narativno, onako kakva jeste, dok je u krajnjoj fazi svedena do samog znaka. Prikazane su fasade bez prozora, bez klasične deskripcije. Pokušavam im dati nešto sveto, kao monolitnim formama", pojašnjava umjetnik. 

Umjetnički rad Amera Hadžića  - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Umjetnički rad Amera Hadžića

Amer Hadžić rođen je 1987. godine, u Sarajevu, gdje je završio osnovnu školu i Srednju školu primijenjenih umjetnosti, na odsjeku reklamne grafike. Diplomski i postdiplomski studij apsolvirao je na Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek grafika, u klasi profesora Salima Obralića. Više puta izlagao samostalno te je sudjelovao je u brojnim grupnim izložbama, projektima, bijenalima i trijenalima umjetnosti, kao i likovnim kolonijama širom BiH, regije i inostranstva. Od 2009. god. član je ULU HKD Napretka, a od 2011. god. član je Udruženja likovnih umjetnika BiH. 2011. godine osniva Udruženje za promociju kulture i umjetnosti "Arka" pod čijim okriljem danas vodi i Centar za umjetnost i edukaciju ArkA. Zaposlen je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek grafika.

Amer Hadžić kroz svoj rad se na vrlo inovativan način dotiče motiva bosanske kuće koja je prikazana i kao arhitektonski objekat, neizostavni dio kulturne baštine ovog podneblja, ali i kao apstraktni narator koji doživljava svoju stalnu metamorfozu te odmjereno ulazi u sfere tihog egzistencijalizma i psihološkog trenutka pustoši, napuštenosti.

Autor je u svojoj karijeri priredio nekoliko samostalnih izložbi, te je i učesnik u brojnim grupnim izložbama, projektima, bijenalima i trijenalima umjetnosti, kao i likovnim kolonijama širom BiH i regije. Od 2009. god. član je ULU HKD Napretka, a od 2011. god. član je Udruženja likovnih umjetnika BiH. 2011. godine osniva Udruženje za promociju kulture i umjetnosti „Arka“ pod čijim okriljem danas vodi i Centar za umjetnost i edukaciju ArkA. Zaposlen je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek grafika.

Umjetnički rad Amera Hadžića  - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Umjetnički rad Amera Hadžića

U “Domu Hrvatskih branitelja” u Puli, je 20. novembra izložbom likovno-grafičkih radova Amera Hadžića  otvoren dvodnevni susret Bošnjaka jugoistočne Europe. Na izložbi je predstavljeno ukupno 30 grafičkih listova izvedenih u tradicionalnim tehnikama umjetničke grafike. U pitanju su radovi iz autorovog ranijeg ciklusa pod nazivom "Metamorfoza forme motiva bosanske kuće", koji su do sada pokazivani na brojnim umjetnikovim nastupima kako u Bosni i Hercegovini tako i u regiji i internacionalno. Kako autor navodi, radovi su prvi put izloženi u punom obimu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije