Svaka zloupotreba znaka Crvenog križa može ugroziti ljudske živote

Radiosarajevo.ba
Svaka zloupotreba znaka Crvenog križa može ugroziti ljudske živote
U Sarajevu je danas počela regionalna radionica o korištenju i zaštiti znaka Crvenog križa, kojoj prisustvuje preko 40 učesnika iz deset zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

U naredna dva dana, oni će raspravljati o najboljim praksama i izazovima koji se odnose na zaštitu znaka i sprečavanje njegove zloupotrebe. Organizator radionice je Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK).

Crveni križ i crveni polumjesec su univerzalni simboli nade za ljude u vanrednim situacijama. Posebno u oružanim sukobima i prirodnim katastrofama, ovi međunarodno priznati znakovi najavljuju podršku i predstavljaju nepristrasnu humanitarnu pomoć za sve one kojima je potrebna.

"Svaka zloupotreba znakova, čak i u mirnodopskim vremenima, može narušiti njihovo poštivanje i povjerenje u humanitarnim krizama. To može ugroziti živote i otežati siguran pristup ugroženom civilnom stanovništvu. Iz tog razloga, Ženevske konvencije i domaće zakonodavstvo strogo reguliraju korištenje znakova i zabranjuju bilo kakvu neovlaštenu upotrebu", pojasnio je na otvaranju radionice Željko Filipović, šef delegacije MKCK-a u Sarajevu.

Predstavnici nadležnih ministarstava i društava Crvenog križa iz cijele regije će preispitati pravne okvira i stanje njihove implementacije, razmijeniti svoja iskustva i tražiti najbolje načine za podizanje opće svijesti o zaštitnoj ulozi Crvenog križa i ostalih znakova. Radionica će biti okončana usvajanjem zaključaka i preporuka u petak poslijepodne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije