Uoči stopmotion filma: Sve spremno za premijeru Zlatne jabuke

S. L.
Uoči stopmotion filma: Sve spremno za premijeru Zlatne jabuke
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / r

Udruženje Bajka je 9. januara 2019, u konferencijskoj sali Multiplex Cinema City održalo press konferenciju povodom premijere njihovog prvog kratkometražnog stopmotion filma Zlatna jabuka.

Ovaj film je prvi u serijalu uprizorenja bosanskih narodnih bajki i prva digitalizacija bajke.

Film je snimljen u drugoj polovini 2018. godine pod okriljem Evropske godine kulturne baštine i uz podršku FEST-a.  

Cilj udruženja Bajka je da stopmotionom nauče djecu o bosanskim narodnim bajkama. Da pokažu djeci da je, uz malo truda, moguće oživiti igračke i pričati priče.  Bilo je dosta primjedbi o upotrebi stopmotiona jer je to dosta težak i zahtjevan način animiranja, ali ljubav prema tom načinu opipljivog umjetničkog teatarskog pripovijedanja je prevladala. 

Planiraju da tokom 2019. godine snime četiri filma iz čak 90 narodnih bajki, koje je Udruženje arhiviralo u svrhu očuvanja usmenosti u Bosni i Hercegovini.

Poruka bajke Zlatna jabuka je da na temu razvoja i preobražaja. Svaki lik bajke predstavlja jednu ljudsku karakteristiku (volja, snaga..) i cilj je prikazati kako se rješava problem uz upotrebu tih karakteristika, koja je na neki način korisna. 

Premijera Zlatne jabuke, uz pripovijedanje bosanskih narodnih bajki Tatjane Šojić, bit će održana 24. januara u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije