Kulturni događaji koji su obilježili 2018. godinu

V.A.Z.
Kulturni događaji koji su obilježili 2018. godinu
Foto: Sulejman Omerbašić / “Stabat mater” i “Faun”
U godini 2018. potvrdio se rastući kvalitet produkcije domaćih kulturnih institucija, kao i visok nivo koji svojom ponudom dostižu festivali. Uprkos konstantnim problemima u pogledu finansiranja, kulturni život Sarajeva bio je prilično bogat.

Narodno pozorište u Sarajevu, krovna teatarska institucija pod čijim krovom djeluju Opera, Balet i Drama, prošlu je  godinu ostvarilo nekoliko upsješnih premijera. Treba izdvojiti nove dramske produkcije: Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama u adaptaciji Almira imširevića i režiji Admira Glamočaka,  Gazi Husrev-beže ili Bukagije u režiji Tanje Miletić Oručević i Feničanke  po tekstu Lade Kaštelan, u režiji Ozrena Prohića. Premijerno su izvedene opere  Čarobna frula, i Seviljski Berberin koja je na scenu postavljena u koporodukciji s Ambasadom Italije. Uživali smo u novim baletima  Stabat Mater, Okovani Prometej

Pored mnogih obaveza prema Baletu i Operi, Sarajevska filharmonija ostvarila je niz uspješnih koncerata, na kojima su, između ostalog, gostovali: Peter Jablonski, Živa Ploj Peršuh, Miha Pogačnik, Uroš Lajovic, Bartosz Żurakowski, Ivana Gavrić   pa sve do Novogodišnjeg koncerta koji je zaključena uspješna godina za najveći orkestar u državi.  

Ivana Gavrić na koncertu sa Sarajevskom filharmonijom  - undefined

FOTO: Mišo Prodanović: Ivana Gavrić na koncertu sa Sarajevskom filharmonijom

Značajno priznanje za cjelokupni ansambr Opere NPS i Sarajevsku filharmoniju je gostovanje u Sloveniji, u julu mjesecu, kada je na međunarodnom Festivalu Ljubljana izvedena opera Hasanaginica

Na Muzičkom planu ne smijemo zaboraviti SVEM 2018. koji je okupio vrhunske muzičare: Aljošu Jurinića, Antonia Serrana, Patrita Cekua i Sergeya Krylova . 

Tradicionalni teatarski festival MESS održan je po 58. put, a među nagrađenima bila je i izvrsna bh. predstava Welcome koja se igra u noćnom ambijentu Olimpijskog muzeja u Sarajevu.    Na 24. po redu Sarajevo Film Festivalu prikazano je 266 filmova iz 54 zemlje svijeta, a među laureatima je i redateljski debi pozantog glumca Ermina Brave.

Održan je još jedan Pravo ljudski film festival, dokazujući da i autorski dokumentarni i eksperimentalni filmovi u Sarajevu imaju svoju publiku. 

Poznati newyorški jazz kompozitor i multiinstrumentalist John Zorn gostovao je na 22. Jazz Festivalu u Sarajevu. 

Sarajevski umjetnici Rikardo Druškić i Almin Zrno ostvarili su zapažene izložbe u sarajevskoj Vijećnici, a u galeriji Collegium Artisticum gledali smo retrospektivu slikara i franjevca Perice Vidića. kolekcija Pierrea Courtaina "Sarajevo storage"  bila je izložena u umjetničkoj galeriji.  

Vijećnica: Brojni gosti prisustvovali izložbi - undefinedRikardo Druškić

Zemaljski muzej u Sarajevu upriličio je nekoliko tematskih izložbi od kojih izdvajamo "Sjećanje u kamenu", autorice Amile Buturović. U Historijskom muzeju mnoštvo izložbi a Brian Eno, poznati britanski muzički producent, savremeni umjetnik i aktivista sa svojom izložbom  77 Millions Paintings među najznačajnijim kulturnim događajima godine. 

Ne smijemo zaboraviti ni sjajnu Amiru Medunjanin koja je početkom decembra napiunila Zetru, na koncertu sa norveškim orkestrom Trondheim Solistene. 

Značajna vijest za kulturu BiH je i upisivanje Konjičkog drvorezbarstva na lisu nematerijalne svjetske baštine UNESCO-a, kao i prolazak Mostara i Banja Luke u uži izbor za Evropsku prijestolnicu kulture 2024.  

Kada su drugi gradovi u pitanju, najzaslužnije za kulturnu ponudu su teatarske kuće. Redovan repertoar i premijerni program nude Narodno pozorište RS i Pozorište Jazavacu Banja Luci; Narodno pozorište  i HNK u Mostaru, Narodno pozorište u Tuzli te Bosansko narodno pozorište u Zenici koje se ove godine istaknulo nagrađivanom predstavom Ravna Ploča.  

Treba izdvojiti i značajan galerijski život, u čemu prednjači Muzej savremene umjetnosti RS u Banja Luci, Galerija portreta Ismet Mujezinović u Tuzli, te galerija Aluminij u Mostaru. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije