Bečki ugođaj u Sarajevu: Uz Filharmoniju i zvuke valcera u Novu 2019.

V.A.Z.
Bečki ugođaj u Sarajevu: Uz Filharmoniju i zvuke valcera u Novu 2019.
Foto: Denis Sarkić / Novogodišnji koncert Sarajevske fiharmonije

Kiša balona i konfeta  zapljuštala je u finalu Novogodišnjeg koncerta Sarajevske filharmonije, koji je sinoć održan u dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu.  

Bečki ugođaj vladao je u novogodišnjoj noći u Sarajevu. Uz zvuke valcera Na lijepom plavom Dunavu, i Radetzky marša muzičari predvođeni dirigenticom Nadom Matošević Orešković sa scene su poželjeli sretnu nastupajuću 2019. godinu, a brojna publika uzvratila gromoglasnim aplauzom. 

Tradicionalni Novogodišnji koncert iz godine u godinu privlači brojne poklonike klasičnog zvuka i već je običaj da se za ovaj događaj traži karta više. Tako je bilo i ovaj put - brojne Sarajlije i gosti grada uživali su u zvukovima popularnih melodija koje su filharmoničari pripremili za ovaj koncert.  Ujedinjeni ugodnom atmosferom, svečanim trenutkom i dobrom muzikom, prisutni nisu skrivali dobro raspoloženje, ni štedjeli na aplauzu. Među publikom bili su predstavnici diplomatskog kora, ugledne ličnosti iz javnog života, umjetnici. 

Program je bio sastavljen od klasičnih "hitova" - od popularne uvertire Laka konjica Franz von Suppea, preko Verdijevih, Rossinijevih i Leharovih arija, Bramsovog Mađarskog plesa, Talijanskog kapriča od Čajkovskog, Štrausovih orkestarskih bisera, pa do praizvedbe jednog novog domaćeg djela. 

Kao što je i ranije bilo najavljeno, ovaj koncert bio je prilika da prvi put čujemo orkestarsku kompoziciju Bosanska rapsodija, bh. kompozitora Dine Zonića. U  maniru orkestarske filmske muzike, autor u ovom petnaestominutnom orkestarskom djelu iznosi muzičke reminiscencije na mješavinu kulturnih utjecaja koji se susreću na našem podneblju.  Bosanska rapsodija, čiju je praizvedbu dirigovao sam autor, svidjela se publici i nagrađena je dugotrajnim aplauzom. 

Veče su uveličali solisti koji su srdačno i nadahnuto izvodili popualrne arije: sopranistica Vedrana Šimić, tenor Amir Saračević i bas Ivan Šarić.

Kao koncertmajstorica orkestra, iz SAD je ovim povodom stigla Marina Manukian, a kao moderator, na sceni se pojavio američki motivacijski govornik Filippo Voltaggio. Na kraju koncerta učesnicima i publici čestitke je uputio i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka. 

U našoj fotogaleriji pogledajte neke od trenutaka zabilježenih među publikom i na sceni.  

 

Novogodišnji koncert Sarajevske fiharmonije  - undefinedFoto: Denis Sarkić: Novogodišnji koncert Sarajevske fiharmonije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije