Dino Zonić: Bosanska rapsodija je djelo koje odslikava dušu Sarajeva

V.A.Z.
Dino Zonić: Bosanska rapsodija je djelo koje odslikava dušu Sarajeva
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Dino Zonić

Dino Zonić je poznato ime u svijetu muzičke umjetnosti - dirigent i kompozitor, školovan u Sarajevu, već duže vrijeme je stanovnik Sjedinjenih Američkih Država. 

Sa svojim dosadašnjim radom etablirao se kao svojevrsni ambasador bh. muzike u Americi. Laureat je prestižnih nagrada, poput "Golden Karma Award", ASCAP nagradu 2001. za orkestarski repertoar.  Njegova muzika izvodila se pred papom Ivanom Pavlom II i Dalai Lamom, aplaudirali su mu Bill Clinton i Richard Holbrook. 

U opusu maestra Zonića, koji danas živi u Palm Springsu, i dalje su Bosna i Hercegovina i Sarajevo velika inspiracija.  Ovo se odnosi i na njegovo novo djelo Bosanska rapsodija koje će svoju praizvedbu doživjeti na Novogodišnjem koncertu Sarajevske filharmonije.

Na tradicionalnom koncertu, u večeri kada budemo ispraćali 2018. godinu, maestro Zonić je i u ulozi dirigenta. Tim povodom , u razgovoru za Radiosarajevo.ba, umjetnik govori kako je došlo do suradnje sa Sarajevskom filharmonijom. 

"Povodom mog prošlogodišnjeg decembarskog dolaska u Sarajevo posjetio sam Sarajevsku filharmoniju koja me oduševila. U svijetu u kakvom živimo, danas nam fali da neko ima veliko srce. Zato mi je drago da ovaj grad ima jedno takvo srce koje sija punim sjajem. Zadovoljstvo je vidjeti mlade talentovane  kadrove koji otvaraju puteve da možemo promovirati i širiti našu kulturu jer je ona zaista bogata. Svjedok sam da gdje god u svijetu se pojavi naš umjetnik, to uvijek bude s punim srcem, a publika to želi. Autentičnost je ono što nas približava publici i publiku približava umjetniku.  To je razlog da smo direktor Samir Lokvančić i ja počeli dogovarati koncepciju dolaska Sarajevske filharmonije u Ameriku. No prije toga, kao prva epizoda, je dolazak u Sarajevo sa američkim muzičarima, gdje gradimo koncept i slavimo prijateljstvo između ove dvije zemlje.  Pro tome zahvalnost dugujemo Ambasadi SAD koja je finansijski podržala ovaj projekat. Doći će nam izvrna violonistkinja Marina Manukian koja će biti koncer master za ovu prigodu i Filippo Voltaggio poznati inspiracijski govornik i pjevač. Velika mi je čast i zadovoljstvo doći da dirigujem u svom gradu povodom Novogodišnjeg koncerta", kaže Dino Zonić.

dino_zonic_NGRSA_07.jpg - undefined

Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba: dino_zonic_NGRSA_07.jpg

"Inspirisan prošlogodišnjom posjetom, napisao sam djelo Bosanska rapsodija  koje je namijenjeno promociji grada Sarajeva. Sarajevo je most između Istoka i Zapada, odatle sam počeo i tu sam završio. Umjetnički gledano, ovo djelo sadrži i muzički stil Austougarske ali i Istok.  Želio sam da Rapsodija diše  jednom snagom srca i emocijom, da ne gradimo filozofiju nego da stvorimo kontakt"kaže autor.

Njegov mjuzikl Krug izvodio se na mnogim pozornicama u SAD i Evropi i doživio veliki uspjeh. Kakvi su utisci nakon toliko izvođenja? 

"Lijepo je biti u Americi i izvoditi u punim dvoranama, lijepo je vidjeti kako vas ljudi prihvataju, pogotovo kad im ponudite srce. Bio sam iznenađen odazivom publike u Evropi. Mjuzikl je prvo  predstavljen u Zagrebu gdje smo ga čak 7 puta izvodili u dvorani Vatroslav Llisinski u Zagrebu, a zatim u Splitu. Potom su uslijedili Beč, Njemačka, London", prisjeća se Dino Zonić.

Pitamo ga, kako procjenjuje muzičku scenu Sarajeva odnosno BiH u odnosu na muzičku scenu Amerike, ima li tu nekih značajnih razlika? Možemo li reći da bh. profesionalci koji se bave kulturom ipak rade dobar posao, unatoč ograničenjima u pogledu sredstava i infrastrukture? 

"To je dobro opažanje. Narodno pozorište u Sarajevu nazivam hramom umjetnosti. Kada vidite da opera, balet, drama i orkestar  djeluju pod jednim krovom, uviđate da je to prava rijetkost u svijetu. I u Americi se umjetnici suočavaju s izazovima kako i na koji način da probude umjetnost. Zato je ovo što imamo u Sarajevu itekako dragocjeno. Želio bih da prenesemo svijetu tu sliku grada koji diše punim plućima, uprkos svemu.

I na kraju, o planovima. Kako bi trebala izgledati turneja Sarajevske filharmonije u Americi, pitamo Dinu Zonića. 

U pitanju su četiri destinacije i to Chicago, Los Angeles, Las Vegas i Palm Springs. Dolazak filharmonije u Ameriku za mene znači mnogo. Sarajevo je veliki brendu svijetu zbog umjetničkog pulsa koji živi ovdje. Moja velika želja je da uspijemo to pokazati svijetu. Predstoji nam mnogo posla kako bismo realizirali ovu mogućnost", zaključuje maestro Zonić. 

Ulaznice za Novogodišnji koncert Sarajevske filharmonije u prodaji su na blagajni Narodnog pozorišta  Sarajevu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije