Ivana Gavrić uz filharmoniju i Samru Gulamović zasjala u rodnom gradu

V.A.Z.
Ivana Gavrić uz filharmoniju i Samru Gulamović zasjala u rodnom gradu
Foto: Sarajevska filharmonija / Ivana Gavrić i Samra Gulamović

Visoka su bila očekivanja povodom subotnjeg koncerta Sarajevske filharmonije, s obzirom da je kao solistica najavljena jedna od najuspješnijih bh. umjetnica "iz inostranstva" - pijanistica Ivana Gavrić

Njena koncertna karijera u Velikoj Britaniji je u uzlaznoj putanji - koncertira u najvećim dvoranama s najpoznatijim orkestrima, nastupa po cijeloj Evropi, a svirala je u Americi i Japanu. BBC ju je 2011. proglasio za nadu godine, a iza sebe ima i četiri snimljena CD-a. 

Stoga je publika, koja je u velikom broju ispunila dvoranu Narodnog pozorišta u Sarajevu, s pravom očekivala da ih Ivana  očara.  A pijanistica je u tome uspjela. 

Bio je ovo njen prvi koncert u rodnom gradu, nakon što je ovdje svirala kao jedanaestogodišnja djevojčica, a ubrzo zatim ga, usljed rata, morala napustiti i preseliti se u London. Ivana Gavrić u ovom, za nju prevažnom  sarajevskom come-backu pokazala je iznimnu interpretativnu lakoću, virtuoznost i umjetničku zrelost. Izvodeći Mendelssohnov "Koncert za klavir i orkestar br. 1"  nije se štedjela u vrtoglavim pasažima i raskošnim arpeđima , ali je pokazala i mnogo duše u kantilenama drugog stava.  Njena pojava na sceni zračila  je elegancijom, pozitivnom energijom i finom neposrednošću kojom je komunicirala s orkestrom, dirigenticom i publikom. 

U intervjuu koji je nekoliko dana uoči koncerta dala za portal Radiosarajevo.ba, izjavila je da je Mendelssohnov klavirski koncert za nju jedan od najdraži repertoarskih brojeva, s obzirom na to da je upravo s ovim djelom debitirala kao tinejdžerka i od tada ga izvodi. Bez obzira koliko ga je puta odsvirala do sada, bilo je očito da i ovaj put uživa svirajući ga. 

Nagrađena dugotrajnim aplauzom, zvijezda večeri publici je poklonila i bis - jednu Chopinovu mazurku. 

A kako je cijelo veče bilo posvećeno Mendelssohu, valja spomenuti i njegovu Simfoniju br. 4 koja je odsvirana u prvom dijelu koncerta, ta uvertiru za operu Hebridi. 

Još od prethodnog koncerta s djelima ovog kompozitora (kada smo slušali čarobni "San ljetne noći"), čini se da je Mendelssohnova muzika upravo po mjeri Sarajevske filharmonije. Izvode ga lako, kompaktno i poletno, pa je tako bilo i ovaj put. Iako orkestru nedostaje čak desetak muzičara u odnosu na protekle sezone (problemi s finansiranjem, odlazak gostujućih muzičara, viša sila...)  publika to nije osjetila. Rezidentna dirigentica Samra Gulamović i ovaj put je znala kako od orkestra izvući maksimum. 

Još jedan uspješan koncert Sarajevske filharmonije je iza nas, a uskoro  nas očekuje zanimljiv nastavak - veče posvećeno Ravelu. U sklopu projekta Kreativna Evropa, u Sarajevo stiže jazz trio iz Španije koji će svirati muziku Ravela.  Koncert na programu je 26. novembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije