Uspješna Ivana Gavrić: Nakon trijumfa u Royal Albert Hallu svirat će u Sarajevu

V.A.Z.
Uspješna Ivana Gavrić: Nakon trijumfa u Royal Albert Hallu svirat će u Sarajevu
oficijelna fotografija / Ivana Gavrić

Ivana Gavrić je priznata i nagrađivana britanska pijanistica rođena u Sarajevu. Nakon uspjeha na pozornicama širom svijeta, ova mlada umjetnica dolazi u rodni grad gdje će održati koncert sa Sarajevskom filharmonijom. 

O kakvom se talentu radi, potvrđuje i njen nedavni koncert u znamenitoj dvorani Royal Albert Hall u Londonu, kada je izvela Beethovenov "Emperor" koncert uz pratnju Kraljevske filarmonije.

U Sarajevu će se predstaviti Koncertom za klavir i orkestar u g molu Felixa Mendelssohna.

Iako nemamo često priliku čuti ovo djelo, ono je izuzetno bitno za Sarajevsku filharmoniju, jer je upravo taj klavirski koncert, uz solisu Klemensa Menšika, ovaj orkestar izveo na svom prvom nastupu prije 95 godina (1923. godine). 

Karijera Ivane Gavrić zacrtana je još u ranom djetinjstvu - odrasla je u muzičkoj porodici, a već sa šest godina krenula je u muzičku školu Mladen Pozaić u Sarajevu, gdje ju je podučavala profesorica Ferida Mušanović. S početkom rata, kao desetogodišnja djevojčica, seli se u Veliku Britaniju gdje završava prestižne muzičke škole. Već tada osvaja brojne nagrade, a 2011. dobija priznanje "Nada godine" koje joj je dodijelio BBC Music Magazine. Studirala je na Univerzitetu Cambridge i na Royal College of Music.  

Posebno se istaknula u izvedbama Janaceka, Liszta, Schuberta i Griega, na velikim svjetskim pozornicama kao što su: Wigmore Hall, Barbican, Royal Festival Hall, Berlin Konzerthaus, KKL Lucerne. Osim u Evropi, nastupala je u SAD, Kanadi, Kini i Japanu.

 

Koncert Ivane Gavrić i Sarajevske filharmonije na programu je u subotu 17. novembra u 20,00 u dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Pored Klavirskog koncerta u g molu, istu večer slušat ćemo i Mendelssohnovu 4. simfoniju. Koncertom će ravnati Samra Gulamović. 

Ulaznice na blagajni Narodnog pozorišta. 
Rezervacije na boxoffice.nps@gmail.com ili reservation@saph.ba 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije