Dirljiva izvedba Mozartovog Requiema: U slavu Adisa, Davora, Rafaela i Armana

V.A.Z.
Dirljiva izvedba Mozartovog Requiema: U slavu Adisa, Davora, Rafaela i Armana
FOTO: Mišo Prodanović / Izvedba Mozartovog Requiema, posvećena Rafi, Armanu, Adisu i Davoru
Dugo najavljivani koncert u izvedbi Sarajevske filharmonije, Hora i solista sarajevske Opere, sinoć je dobio dodatnu žalosnu notu.

Izveden je čuveni Requiem u d molu, Wolfganga Amadeusa Mozarta, vokalno-instrumentalna misa za mrtve koju je muzički genij skladao 1791. godine, na samrtnoj postelji, a danas je jedno od najpoznatijih muzičkih remek-djela. 

Nedavni tragični događaj u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, ubistvo policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, obojio je tugom svakodnevni život Sarajeva. U isto vrijeme, Sarajevska filharmonija izgubila je dvojicu vrsnih i dugogodišnjih članova. U kratkom vremenskom periodu preminuli su kontrabasist  Rafael Rafo Dužnović i violinist Arman Patak

Mozartova muzika i nadahnuta izvedba sarajevskih muzičara i pjevača, sinoć je na simboličan način bila posvećena Adisu, Davoru, Rafi i Armanu. Koncert je započeo minutom šutnje, a cvijeće i prazna mjesta preminulih muzičara na pozornici dali su dodatnu težinu Mozartovom filozofskom promišljanju pojma života i smrti.

Bilo je to emotivno teško i tehnički zahtjevno iskustvo za veliki izvođački aparat kojeg su činili Hor sarajevske opere, solisti Aida Čorbadžić (sopran), Amila Ravkić (mezzosopran), Amir Saračević (tenor) i Ivan Šarić (bas), te orkestar Sarajevske filharmonije.

Za dirigentskim pultom bio je Josip Šego. Ovaj dirigent, porijeklom iz Sarajeva a trenutno nastanjen u Zagrebu, sve češće nam se vraća, na zadovoljstvo publike i muzičara. Krajnji rezultat potvrđuje da se izvođači dobro razumiju s dirigentom - pokazali su se u najboljem svjetlu. 

"Adis i Davor su čuvali naše živote... Rafael i Arman su slavili taj život muzikom", rekao je, otvarajući koncert, direktor Sarajevske filharmonije.

Život ide dalje, a smisao mu daju trenuci ljepote, univerzalne harmonije i umjetničke uzvišenosti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije