Premijera Čarobne frule: Solisti i ansambl dostojni Mozartovog remek-djela

Vesna Andree Zaimović
Premijera Čarobne frule: Solisti i ansambl dostojni Mozartovog remek-djela
Foto: Halid Kuburović / Opera Čarobna frula na sceni NPS

Nakon skoro 60 godina, opera Čarobna frula sinoć se vratila na scenu Narodnog pozorišta u Sarajevu, osvnojivši srca premijerne publike. 

Uz učešće solista i hora Opere i orkestra Sarajevske filharmonije, ova premijera potvrdila je nešto čemu svjedočimo  u posljednjih par godina - domaći izvođački ansambl je zaokružen, kompetentan i sposoban da na visokom  umjetničkom nivou iznese  i one "najsvetije" primjere muzičke literature.   

Takva je i Čarobna frula, genijalno muzičko djelo koje je Mozart  napisao u posljednjoj godini života. U njoj veliki značaj pripada ansamblskim arijama koje na sceni izvode formacije od dvoje, troje, četvero ili čak pet pjevača. Ovo zahtijeva ne samo sjajne i talentirane soliste već i posebnu koordiniranu disciplinu, uigranost i kolektivan duh među njima - a to je ono u šta smo se uvjerili na premijernom izvođenju. 

Značaj sarajevske Čarobne frule je i što je na domaću scenu dovela  i dvojicu iznimnih Bosanaca koji svoje karijere realiziraju izvan domovine  - dirigenta Josipa Šegu i redatelja Muhameda Hrustanovića. Njih dvojica su noseći autorski stubovi ove produkcije, predstavu su od početka do kraja vodili pouzdano. 

Hrustanovićev redateljski rukopis je svjež i pristupačan, on Mozartu i Schikanederu (libretisti) prilazi  kao mladim ljudima bujne mašte i talenta (obojica su operu pisali u svojim kasnim tridesetim godinama). Redatelj Hrustanović se poigrava simbolima, sastavljajući i rastavljajući noseću piramidu na sceni, razbijajući džinovska jaja, dajući glavnim likovima obilježja  i duh teatra apsurda.

Pod dirigentskom palilcom Josipa Šege, sarajevska filharmonija zvučala je kompaktno i uigrano, donoseći najljepše Mozartove partiture.   

U operi koja ima toliko prepoznatljvih melodija i likova, zaista je teško posebno  izdvojiti nekog od solista.  Sve pohvale treba uputiti fantastičnom triji u sastavu Katarina Kikić, Adema Pljevljak Krehić i Dajana Šegvić, koje su u ulozi Tri dame suvereno vladale scenom. Amir Saračević kao Tamino i Marko Kalajanović kao Papageno bili su osovina,  nosili su radnju od početka do kraja i pokazali kondiciju, izdržljivost, ali i  kvalitete prvaka ansambla. Leonardo Šarić, svojom impozantnom pojavom na sceni i autoritetom svog basa dostojno je predstavio ulogu Sarastra, dok je Aida Čorbadžić kao Pamina, u svojoj zvjezdanoj haljini  i s osobitim senzibilitetom bila zvijezda večeri. A jedina gošća u ansamblu, austrijanka Vanesa Waldhart, kao Kraljica noći, opravdala je visoka očekivanja publike podarivši nam kvalitetnu izvedbu najčuvenije sopranske arije iz muzičke literature. Komplimenti idu i na račun Melise Hajrulahović u simpatičnoj ulozi Papagene, Jasmina Bašića kao Monostatosa, te Ivana Šarića i Ileša Bečeia kao svećenika. 

Hor opere dao je završni pečat cjelini, ne samo u muzičkom, već i u senografskom smislu, odišući entuzijazmom, dobrom energijom, no nadasve, dobrom pripremljenošću i skladom. 

Čarobna frula u ovakvom sastavu i sjajnoj izvedbi svidjet će se publici i bit će još jedna od predstava za koju će se tražiti karta više. Izvrsni izvođači zaslužuju dugotrajni aplauz i poštovanje, a rukovodstvo  "Kuće na obali" priznanje za još jednu dobru repertoarsku odluku. 

Vašoj pažnji preporučujemo datume prve i druge reprize: 16. april i 4. maj.  

Čarobna frula, opera W. A. Mozarta

Autorski tim:

Dirigent: Josip Šego
Režija i adaptacija: Muhamed Hrustanović
Scenografkinja i kostimografkinja: Hanna Sophie Stejskal
Koreografija i scenski pokret: Dajana Zilić
Šef Hora: Danijel Žontar
Dizajn svjetla: Moamer Šaković i Muhamed Hrustanović
Asistent dirigenta: Nenad Tešić
Asistent režije: Gordan Simić
Korepetitori: Aida Mušanović-Arsić, Nenad Tešić i Adela Šabić
Inspicijent: Gordan Simić
Suflerka: Marina Potočnik

Uloge: 
SARASTRO – Leonardo ŠARIĆ
TAMINO – Amir SARAČEVIĆ
KRALJICA NOĆI – Vanessa WALDHART
PAMINA –  Aida ČORBADŽIĆ
PAPAGENO – Marko KALAJANOVIĆ/ Erol RAMADANOVIĆ
MONOSTATOS – Jasmin BAŠIĆ
PRVA DAMA –  Katarina KIKIĆ
DRUGA DAMA – Adema PLJEVLJAK- KREHIĆ / Zana STANIŠKOVSKA
TREĆA DAMA – Dajana ŠEGVIĆ
PAPAGENA – Melisa HAJRULAHOVIĆ-TOMIĆ / Adelisa HALILOVIĆ
PRVI SVEĆENIK, GOVORNIK I DRUGI OKLOPNIK – Ivan ŠARIĆ
DRUGI SVEĆENIK, PRVI OKLOPNIK – Ileš BEČEI
TRI DJEČAKA – Nadin ĐIPA / Ana-Maria VASILJEVIĆ
Andrea BOŽINOVIĆ / Zara PANDUR /
Noa JUGO / Lejla KULDIJA
ZMIJA – Nadža PUŠILO
GLASOVI TROJICE DJEČAKA – Ajna HASANBEGOVIĆ / Lorena GRUBEŠIĆ /
Amila RAVKIĆ

Hor Opere NPS
Orkestar Sarajevske filharmonije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije