Šta čitaju Sarajlije: Ovo su najprodavaniji naslovi u knjižarama

0
A. V.
Šta čitaju Sarajlije: Ovo su najprodavaniji naslovi u knjižarama
Foto: Buybook / Ilustracija

Iako živimo u dobu interneta i društvenih mreža, koji su već odavno uzeli maha, knjige su i dalje široko popularne.

Ljubav prema knjizi u njenom izvornom obliku nije se izgubila ni kod nas.

I dok je do podataka o popularnosti čitanja teško doći, provjerili smo šta to Sarajlije najviše vole čitati.

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

S tim u vezi portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je tri poznate sarajevske knjižare (Buybook, MyBook i Svjetlost), koje su nam ustupile liste svojih pet najprodavanijih naslova.

Na osnovu njih možemo zaključiti kako građani Sarajeva preferiraju domaće autore, a da od žanrova dominiraju biografije i psihologija.

Šta čitaju mladi u Sarajevu? Bastašić, Ovčina, Džamonja, Zaimović...

Šta čitaju mladi u Sarajevu? Bastašić, Ovčina, Džamonja, Zaimović...

Buybook

1. Intimna prepiska, Dario Džamonja

U Buybooku listu najprodavanijih knjiga predvodi Intimna prepiska, Darija Džamonje.

Riječ je o zbirci kolumni pokojnog bh. pisca, novinara i kolumniste, koje su štampane, uglavnom, u Večernjim novinama od 1985. do 1992. godine.

2. Čarobnjak, Colm Toibin

Čarobnjak je intiman, zapanjujuće složen portret velikog Thomasa Manna, njegove veličanstvene i fascinantne supruge Katije i vremena u kojem su živjeli: dva svjetska rata, Hitlerov uspon i pad, hladni rat i izbjeglištvo.

3. Imaginarni Balkan, Maria Todorova

Imaginarni Balkan nastao je kao svojevrsni pandan slavnom Saidovom 'Ori­jentalizmu' – danas je vjerovatno najznačajnija novija naučna studija o Balkanu.

Ilustracija

Autorica u ovoj knjizi pokušava Balkan emancipirati ne samo od iscrpljujućih posljedica zapadnjačke rezerviranosti, već i od mnogo emotivnijeg odbacivanja koje od svojih dojučerašnjih istočno-evropskih supatnika.

4. Vrata tajni, Ahmet Umit

Vrata tajni nezaboravan je roman jednog od najčitanijih savremenih turskih autora čija se djela prodaju u milionima primjeraka.

Vrata tajni su mnogo više od običnog trilera. To je knjiga tajni. Onih koje traju više od sedam stoljeća. Onih o odnosu između Dželaluddina Rumija i Šemsa iz Tabriza. I, iznad svega, onih tajni o Šemsovom ubistvu.

5. Sporedan detalj, Adania Shibli

Sažetom i uznemirujućom prozom, Adania Shibli prodire u srž palestinskog iskustva istrebljenja, oduzimanja zemlje i života pod okupacijom, otkrivajući stalnu složenost sastavljanja krhotina narativa koji su predugo skriveni u naborima historije.

MyBook

1. Blank, Feđa Štukan

Prvo mjesto u knjižari MyBook već dvije godine drži Blank, biografski roman sarajevskog glumca Feđe Štukana.

To je roman o životu i smrti, politici i vjeri, mržnji i ljubavi. Nastajao je sedam godina, a počinje sa snovima jednog dječaka koji je samo želio da postane pilot.

Feđa Štukan je u Blanku letio, padao, preživio najmanje 10 krugova pakla prije katarze i novog početka.

2. Atomske navike, James Clear

Knjiga Atomske navike pripada žanru psihologije uspjeha i od svog prvog objavljivanja postala je bestseler u toj oblasti.

Ilustracija

James Clear, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za formiranje navika, otkriva praktične strategije koje će nas naučiti kako da formiramo dobre navike, razbijemo loše i ovladamo sitnim navikama koje vode do izvanrednih rezultata.

3. Harry Potter i kamen mudrosti, J. K. Rowling

Harry Potter i kamen mudrosti prva je od sedam knjiga iz serijala o čarobnjaku Harryju Potteru, autorice J. K. Rowling.

Knjiga je prvi put objavljena 1997. u izdanju Bloomsbury Publishinga, a kasnije je po njoj snimljen i istoimeni film.

Kamen mudrosti se smatra jednom od najprodavanijih knjiga ikada te je prvi dio najprodavanijeg serijala u historiji pisane riječi. To je i najpopularnija od knjiga iz serijala po broju prodanih primjeraka.

4. Izađi iz svog uma u svoj život, Dr. Steven C. Hayes, Spencer Smith

Ova knjiga je namijenjena publici zainteresovanoj za unaprjeđenje svog života primjenom naučno zasnovanih psiholoških principa i tehnika.

Ako se borite s anksioznošću, depresijom ili bijesom, ova knjiga vam može pomoći.

Ilustracija

Ovo je pak više od knjige samopomoći za specifične psihološke probleme, već revolucionaran pristup za življenje ispunjenijeg života.

5. 40 pravila ljubavi, Elif Shafak

U romanu 40 pravila ljubavi, Elif Shafak isprela je čudesnu priču o ljubavi i duhovnoj čežnji, sjajno istražujući univerzalnu želju za prisnošću - s drugim ljudskim bićem kao i s božanskim.

Roman prati dvije usporedne priče, jednu savremenu i drugu smještenu u 13. stoljeće, kad je sufijski pjesnik i mistik Rumi susreo svog duhovnog mentora, derviša lutalicu poznatog kao Šems iz Tabriza.

Svjetlost

1. Blank, Feđa Štukan

Kao i u MyBooku, najprodavaniji naslov u Svjetlosti je također Blank od Feđe Štukana.

U stranicama romana, Štukan brutalno iskreno i beskompromisno piše o užasima proživljenog rata i teške ovisnosti o heroinu s kojom se borio godinama, pa sve do aktivizma, proslavljenih uloga u Hollywoodu i ispunjenja mladenačkog sna: letenju.

2. Šušanj, Almin Kaplan

Novi roman nagrađivanog bosanskohercegvačkog pjesnika i prozaika, najavljen kao "roman s prigušivačem".

Kaplan u ovom romanu govori o posljednjim mjesecima rata u Bosni.

3. Šejtan s kravatom, Denis Silajdžić

Uvjerljiv i snažan autobiografski roman prvijenac sarajevskog sofisticiranog jalijaša koji odvažno s nama dijeli svoju životnu priču i ispisuje brutalnost naše tranzicione stvarnosti iz perspektive finansijskog epicentra.

Ilustracija

Uhvaćen u mreži vrijednosti jednog sistema koji ga je zamalo smrvio, otkriva nam svjetovne i duhovne dimenzije svog bića na napetom putovanju kroz svijet rizika, visokih uloga, pregovora, prevage pragmatičnih razloga, ali i granica preko kojih se ne ide

4. Imaginarni prijatelji, Miljenko Jergović

Mozaik imaginarnih prijatelja čini mogući autoportret jednog čitatelja i pisca. Ili njegov teritorij.

Riječ je o zbirci kraćih razmišljanja o ključnim književnim djelima savremene civilizacije, o onim naslovima koje smo ili trebali pročitati.

5. Bijeli cigani, Adnan Ćatović

Bijeli Cigani uzbudljiv je, potresan i napet historijski roman u nastavcima o Duhovima Pakosti koji stoje iza programa etničkog čišćenja Bošnjaka s Balkana i Čuvarima Istine koji ne pristaju na zaborav i sudbinu španskih muslimana.

Ovaj spisateljski prvijenac autora Adnana Ćatovića nastao je inspirisan istinitim događajima da čuva prošla vremena od zaborava i opominje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije