Vijećnica: Promovirana knjiga 'Alija Izetbegović u vanjskoj politici Bosne i Hercegovine 1990-2003'

11
A. S.
Vijećnica: Promovirana knjiga 'Alija Izetbegović u vanjskoj politici Bosne i Hercegovine 1990-2003'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović, Sebija Izetbegović i Lejla Akšamija

Promocija knjige "Alija Izetbegović u vanjskoj politici Bosne i Hercegovine 1990 - 2003", autora Fikreta Muslimovića, održana je u četvrtak uvečer, 26. oktobra, u svečanom salonu sarajevske Vijećnice.

Promocija je održana u okviru obilježavanja 20. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Promociji su prisustvovali članovi porodice Alije Izetbegovića, predstavnici političkog, društvenog i kulturnog života naše zemlje, predstavnici Islamske zajednice i brojni drugi gosti.

Tragedija u Turskoj, mladi fudbaler poginuo u saobraćajnoj nesreći

Tragedija u Turskoj, mladi fudbaler poginuo u saobraćajnoj nesreći

"Počašćen sam što ova knjiga izaziva pažnju, posebno što se ovaj kulturni događaj organizira povodom godišnjice smrti predsjednika Izetbegovića. To je sve što mene kao autora čini vrlo sretnim i želim da budem bar približno očekivanjima onih koji su dali takvo priznanje ovom mom djelu", kazao je autor Fikret Muslimović.

Posebno je naglasio da je obaveza svih nas da se, na neki način, odužimo Aliji Izetbegoviću za djela koja je učinio, u raznim oblastima društvenog života.

Sa promocije knjige o Aliji Izetbegoviću u Vijećnici
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Sa promocije knjige o Aliji Izetbegoviću u Vijećnici

"Po svemu, Izetbegović je imao pretpostavke velikih državnika. On nije samo državnik, nego državnik u vrijeme oružane borbe za odbranu Bosne i Hercegovine, državnik koji je bio u ulozi vrhovnog komandanta. On je čovjek po svom karaketeru, odgoju, daleko od sile. Težio je da u svemu što radi tu silu paralizira. U oblasti vanjske politike je bio veliki državnik, i bio je mudar, znao je povezivati stanje unutar zemlje, sa rezultatima koji se postižu u vanjskoj politici", objasnio je autor, ističući da je knjiga temelji na činjenicama i dokumentima.

Promotori su bili akademik Ferid Muhić, prof. dr. Selmo Cikotić i prof. dr. Jahja Muhasilović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije