Završeni radovi: Pogledajte kako izgleda obnovljeni Trg oslobođenja-Alija Izetbegović

11
Radiosarajevo.ba
Završeni radovi: Pogledajte kako izgleda obnovljeni Trg oslobođenja-Alija Izetbegović
Foto: Općina Stari Grad / Obnovljeni Trg Oslobođenja - Alija Izetbegović

Radovi na centralnom gradskom trgu u Sarajevu koji nosi naziv Trg oslobođenja-Alija Izetbegović konačno su završeni.

Trg je obnovljen, a iz Općine Stari Grad navode kako je "popločan novim pločama od prirodnog kamena, izvršeno je uređenje svih zelenih površina kao i spomen-bista koje se nalaze na njima, uređen je centralni dio s novim kamenim oblogama, te postavljene nove klupe".

Građani su dobili i novu šahovsku tablu na trgu.

Još jedna subota, još jedna ARIA proslava – 15 godina sa vama

Još jedna subota, još jedna ARIA proslava – 15 godina sa vama

Iz Općine su naveli da su radove pratile brojne poteškoće, nastale "usljed potrebe za prilagođavanjem i izmjenama projekta."

Inače, trg je sagrađen davne 1881. godine zajedno s današnjim Domom Oružanih snaga BiH koji se tada zvao Oficirska kasina. Trg je nosio naziv Oficirski trg i u to vrijeme je bio mjesto održavanja najvećih gradskih skupova i manifestacija.

S godinama se mijenjala njegova namjena, ali i nazivi koje je nosio.

U periodu između dva svjetska rata nosio je naziv po bosanskom kralju Stjepanu Tomaševiću, a kasnije Trg slobode, da bi 1948. godine bio preimenovan u Trg oslobođenja. Skupština Kantona Sarajevo donijela je u oktobru 2005. godine odluku da se trg nazove Trg oslobođenja - Alija Izetbegović.

Obnovljeni Trg Oslobođenja - Alija Izetbegović
Foto: Općina Stari Grad: Obnovljeni Trg Oslobođenja - Alija Izetbegović

Osamdesetih godina prošlog stoljeća na trgu su postavljene spomen-biste bosanskohercegovačkim književnicima: Ivi Andriću, Maku Dizdaru, Skenderu Kulenoviću, Meši Selimoviću i drugima i one se i danas nalaze na ovom prostoru - također su obnovljene.

"Kako bi ovo mjesto i dalje bilo odraz poštovanja prema kulturi, tradiciji i bogatoj bosanskohercegovačkoj književnoj historiji, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, na inicijativu Društva pisaca BiH, donio je odluku da se na trgu postavi i bista književnika Alije Isakovića jer se ove godine navršava 90 godina od rođenja ovog velikog bosanskohercegovačkog pisca, kao i 50 godina od izdavanja njegovog Biserja – prve antologije bošnjačke književnosti", saopćeno je iz Općine.

Bista, za koju je izdvojeno 15.000 KM, na trgu će biti postavljena sljedeće sedmice.

Na trgu je sačuvana i skulptura Multikulturalni čovjek, spomenik koji je italijanski umjetnik Francesko Perillia poklonio gradu, a koji simbolizuje otpor građana Sarajeva agresiji.

Iz Općine su uputili poziv i svim organizatorima kulturno-zabavnih sadržaja da koriste ovaj prostor u skladu s njegovom namjenom i da dostave prijedloge za održavanje sadržaja koji će obogatiti ljetnu turističku ponudu grada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije