Solisti Opere NPS Ivan Šarić i Amir Saračević otvaraju 65. Splitsko ljeto

V. A. Z.
Solisti Opere NPS Ivan Šarić i Amir Saračević otvaraju 65. Splitsko ljeto
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ivan Šarić

Vijest o još jednom regionalnom uspjehu za soliste sarajevske Opere stiže iz Splita: Tenor Amir Saračević i bas-bariton Ivana Šarić , odabrani su kao solisti u novoj ambijentalnoj produkciji opere Rigoletto, Giuseppea Verdija, kojom će se otvoriti festival  Splitsko ljeto, na Peristilu, u nedjelju 14. jula. Saračević pjeva ulogu Vojvode od Mantove, dok je uloga Monteronea povjerena je bas-baritonu Ivanu Šariću.

Intervju / Amir Saračević: Operni tenor kojim se Sarajevo ponosi 

Velika je čast za sarajevske pjevače sudjelovati u ovoj međunarodnoj produkciji, a još je važnije reći da ovo nije prvi put: 

„Na poziv HNK Split 2015. godine radio sam operu Carmen sa ulogom EskamilA, a iste godine sam dobio poziv za ulogu Abimelecha u operi Samson i Dalila, što je bio moj prvi nastup na festivalu Splitsko ljeto. Ujedno, to je bilo i prvi put da na  gostovanju u istoj predstavi pjevam s ocem, Ivicom Šarićem, koji je također u toj predstavi pjevao Starog Izraelca. Narednu godinu je pozvan i moj brat Leonardo,  te je nastupio kao Egipatski kralj u operi Aida koja se decenijama izvodi na kultnoj festivalskoj sceni, splitskog Peristila" rekao je za Radiosarajevo.ba Ivan Šarić, koji je trenutno u Splitu na svakodnevnim probama. 

Nedavno smo pisali i o uspjehu spektakularne opere Aida  u kojoj pjeva naš Leonardo Šarić, a koja je nedavno odigrana na otvaranju Ljetnog festivala Ljubljana. 

Uspjeh / Ljubljana: Leonardo Šarić zablistao u spektakularnoj operi Aida pred 6000 ljudi

"Ove godine je kuriozitet da je Leo nastupio na otvorenju Ljubljanskog festivala, a ja na otvorenju festivala Splitsko ljeto. Ljetni festivali su svugdje u svijetu vrlo atraktivni pa je samim time i prestižno sudjelovati na njima, tako da sam sretan zbog toga“, kazao je u izjavi za Radiosarajevo.ba Ivan Šarić.

Autorski tim, kako za Aidu, tako i za Rigoleto, provjereno je dobar  – karizmatični dirigent Ivo Lipanović, a režiju potpisuje maštoviti Dražen Siriščević. 

U posljednjem trenutku, odluka o glavnoj muškoj ulozi u RIgoletu je izmijenjena, i ona je dodijeljena sarajevskom solisti Amiru Saračeviću, "pred kojim je svjetska karijera" - najavio je na konferenciji za medije dirigent Ivo Lipanović.

 

U naslovnoj ulozi nastupit će bariton Elia Fabbian, ulogu Gilde tumačit će sopranistica Elena Mosuc, Sparafucile bas Ivica Čikeš, a Maddalena mezzosopranistica Terezija Kusanović, uz Orkestar i Hor Hrvatskog narodnog kazališta Split te solisti.

Osim premijerne, predviđena je još jedna izvedba 17. jula.

"Priča o Rigolettu smještena je u renesansu, u 16. stoljeće. Verdi ju je uglazbio u 19. stoljeću, a mi je sada u 21. postavljamo u našem vremenu. Sam nas je Verdi na to uputio – ni on se nije bavio povijesnom rekonstrukcijom, nego ga je čitao kao suvremeno i svevremensko djelo. Vojvoda od Mantove je moćan, drzak i opasan čovjek, a takvo je i njegovo okruženje. I svi su dvorjani isti kao i gospodar, bez moralnih vrijednosti, a čine što požele jednostavno zato što mogu.

Svi znamo takve ljude. Rigoletto živi u tom društvu, mrzi ih, ali s njima i surađuje – i takve ljude svi znamo. Jedina Gilda u tom svijetu na mržnju ne odgovara mržnjom i na zlo zlim; ona se nudi kao žrtva i time prekida lanac mržnje. Neki kažu da je njezina žrtva glupa i uzaludna, ali nije tako. Ta žrtva nosi iskupljenje", kazao je Dražen Siriščević na konferenciji za medije uoči otvaranja Splitskog ljeta.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije