Ljubljana: Leonardo Šarić zablistao u spektakularnoj operi Aida pred 6000 ljudi

V.A.Z.
Ljubljana: Leonardo Šarić zablistao u spektakularnoj operi Aida pred 6000 ljudi
Privatni album / Leonardo Šarić u operi Aida

Za uspješnog solistu sarajevske Opere, basa Leonarda Šarića, ljetna sezona donijela je značajan regionalni uspjeh. 

U spektakularnoj izvedbi Verdijeve opera Aida, kojom je otvoren 67. po redu Ljetni festival Ljubljana,  Leonardo Šarić sjajno je otpjevao ulogu kralja Egipta.  

Uprizorenje slavne opere ostat će zapamćeno dugo među pubikom u slovenačkoj prijestolnici. Preko 400 učesnika bilo je na sceni, a izvedbu je na Kongresnom trgu u Ljubljani pratilo oko 6000 posjetilaca. U spektaklu su sudjelovala dva orestra - Slovenska filharmonija i Orkestar Vojske Slovenije; akademski hor, djeca, balet, a na sceni su se u jednom trenutku pojavili i konjanici koji su jahali 11 čistokrvnih lipicanera. 

U režiji Dražena Siriščevića, a pod dirigentskom palicom  Ive Lipanovića, uz Leonarda Šarića na sceni su zablistali i drugi svjetski poznati solisti: Rossana Rinaldi kao egipatska princeza  Amneris, Susanna Branchini kao  Aida, Walter Fraccaro kao egipatski vojskoviđa Radames, Ivica Čikeš kao svećenik Ramfis i Giorgio Surian kao etiopski kralj Amonasro. 

"Aidu u istom ovom sastavu izveli smo prije dvije godine na Splitskom ljetu na Peristilu, ali je ovaj put u Ljubljani predstava je imala više izvođača i veće gabarite.  Za mene je divno iskustvo biti dio ovako velikog projekta, raditi sa vrhunskim imenima. Prošle godine, kada smo na Festivalu Ljubljana izvodili Hasanaginicu, zaželio sam ponovo doći pred slovenačku publiku i želja mi se ostvarila", kaže u izjavi za Radiosarajevo.ba  Leonardo Šarić. 

Slovenski mediji pohvalili su ovaj događaj, a operni kritičar Marjan Zlobec posebno je pohvalio Šarićevu izvedbu ali i pojavu na sceni.  Poznati sarajevski bas podijelio je s nama fotografije iz svog ličnog foto albuma, na kojima se vidi impozantna scenografija, efektan zlatni kostim i upečatljiva pozicija na sceni za egipatskog kralja. 

Sarajevska operna publika zna da od pjevača poznate porodice Šarić mogu očekivati samo najbolje. Zato ne čudi da ovih dana  Leonardov brat Ivan Šarič, poznati sarajevski bas-bariton, priprema ulogu Monteronea u Verdijevom Rigoletu, koji će premijerno biti izveden na Splitskom ljetu 15. jula, u režiji Dražena Siriščevića. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije