'Sociološki pogledi na naciju i religiju': Održana promocija nove knjige akademika Ivana Cvitkovića

1
Radiosarajevo.ba
'Sociološki pogledi na naciju i religiju': Održana promocija nove knjige akademika Ivana Cvitkovića
Foto: ANU BiH / Promocija knjige Ivana Cvitkovića

U prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, danas, 14. maja je upriličena promocija nove knjige akademika Ivana Cvitkovića Sociološki pogledi na naciju i religiju IV u izdanju izdavačke kuće University Press iz Sarajeva. Promocija je održavana u organizaciji Odjeljenja društvenih nauka ANUBIH-a i izdavačke kuće University Press.

Na promociji, koju je moderirao akademik Mirko Pejanović, kao promotori govorili su: akademkinja Adila Pašalić Kreso te dopisni članovi ANUBIH-a prof. dr. Nerzuk Ćurak i prof. dr. fra Mile Babić. Knjiga Sociološki pogledi na naciju i religiju IV predstavlja najnoviji doprinos akademika Cvitkovića u oblasti sociologije religije.

Prema mišljenju promotora i recenzenata ovaj četvrti nastavak u nizu, koji se bavi ovom važnom tematikom, pruža čitaocima dublje razumijevanje socijalnih fenomena i njihovog međusobnog prožimanja. Kroz seriju detaljnih analiza, akademik Cvitković istražuje kompleksne odnose između nacije i religije, osvjetljavajući istorijske i savremene perspektive.

Korak bliže ka eskalaciji: NATO pregovara o raspoređivanju nuklearnog oružja

Korak bliže ka eskalaciji: NATO pregovara o raspoređivanju nuklearnog oružja

U svom pismenom obraćanju akademik Cvitković koji je do sada objavio trideset i pet knjiga nije krio svoje nezadovoljstvo aktuelnim položajem društvenih nauka, naučnika i izdavača njihovih knjiga u našoj zemlji.

"Iz protesta, zbog odnosa prema izdavačima i autorima iz oblasti društvenih znanosti, odlučio sam da više ne pišem knjige. Izgleda da će ih pisati samo oni kojima je to potrebno za izbor u viša zvanja. Ovu odluku donio sam ne zbog sebe, moje vrijeme je prošlo, već zbog mladih ljudi koji su se opredijelili za bavljenje društvenim znanostima", istaknuo je akademik Cvitković.

Objavljena nova knjiga akademika Ivana Cvitkovića: Sociološki pogledi na naciju i religiju

Objavljena nova knjiga akademika Ivana Cvitkovića: Sociološki pogledi na naciju i religiju

Današnja promocija knjige Sociološki pogledi na naciju i religiju IV akademika Ivana Cvitkovića predstavlja značajan događaj u kulturnom i naučnom kalendaru Bosne i Hercegovine, podsjećajući na važnost kontinuiranog istraživanja i razumijevanja kompleksnih društvenih fenomena kakvi su religija i nacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije