Objavljena nova knjiga akademika Ivana Cvitkovića: Sociološki pogledi na naciju i religiju

0
F. V.
Objavljena nova knjiga akademika Ivana Cvitkovića: Sociološki pogledi na naciju i religiju
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Ivan Cvitković

U okviru "Edicije Civitas", Izdavačka kuća "University Press - Izdanja Magistrat" Sarajevo objavila je novu knjigu Sociološki pogledi na naciju i religiju IV" autora akademika Ivana Cvitkovića.

Promocija novog Cvitkovićevog djela bit će održana 14. maja 2024. s početkom u 12 h u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH). O knjizi će govoriti akademkinja Adila Pašalić Kreso, prof. dr. Mile Babić i prof. dr. Nerzuk Ćurak, dopisni članovi Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH). Moderator promocije bit će akademik Mirko Pejanović, a knjiga govori o "kontroverzijama bosanskohercegovačkog društva", te sociološkim pogledima na naciju i religiju.

"Ono pak, što i ovaj, četvrti nastavak serijala Sociološki pogledi na naciju i religiju posebno preporuča je stil Cvitkovićeva kazivanja, način na koji rezultate vlastitih istraživanja saopćava potencijalnom čitatelju. U pitanju je zapravo, jezik svojevrsnog narodnog pripovijedanja, jezik kojeg podjednako dobro kako akademska , razumije i najšira čitateljska publika. To je osobina koju posjeduju doista samo rijetki - a akademik Cvitković među njima zauzima jedno od vodećih mjesta", naveo je u recenziji akademik Slavo Kukić.

Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima

Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima

"Zasebno ističem njegovu otvorenu, britku i intelektualno poštenu kritiku aktuelnog stanja. Još jednom se potvrdio kao rijedak pripadnik inteligencije koji je ostao vjeran svojim znanstvenim, etičkim i političkim principima. Njegove su riječi (koje bi trebali mnogi da upamte i inetriorizuju); 'Ali ne mijenjam svoja uvjerenja ni pod kakvu cijenu'", dodao je dr. Dragoljub B. Đorđević.

Akademik Ivan Cvitković je sociolog religije, akademik, sveučilišni profesor. Dugogodišnji je profesor na sarajevskom Fakultetu političkih nauka,  te međunarodno relevantan sociolog religije u Bosni i Hercegovini. Jedan je od rijetkih iznimno plodnih autora u našoj akademskoj zajednici.

Promocija knjige u ANU BiH
Foto: Društvene mreže: Promocija knjige u ANU BiH

Akademik Cvitković rođen je 5. maja 1945. godine. Učiteljsku školu završio je u Mostaru, studiji sociologije na Političkim naukama u Sarajevu. Magistrirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a doktorirao na Fakultetu za sociologiju, novinarstvo I političke znanosti u Ljubljani.

Objavio je trideset i pet knjiga među kojima izdvajamo: Religije u BiH, Krleža, Srbi i Hrvati, Sociologija spoznaje, Sociološki pogledi u naciju religiju, Konfesije u ratu itd. Od 2008. godine dopisni, a od 2012. godine redoviti je član Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije