Održana promocija knjige 'Antiratni teatar u Sarajevu pod opsadom'

0
Fena
Održana promocija knjige 'Antiratni teatar u Sarajevu pod opsadom'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Hana Bajrović-Čardaković

Promocijom knjige Antiratni teatar u Sarajevu pod opsadom autorice Hane Bajrović-Čardaković danas je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu zatvoreno 29. izdanje Modula Memorije.

Radi se o drugoj knjizi ove autorice koja se bavi temom djelovanja teatra u periodu rata u Bosni i Hercegovini '90-ih godina.

"Prva knjiga predstavlja cjelokupnu teatrografiju svih ratnih premijera koje su uradile profesionalna pozorišta, a druga knjiga je naučno-teorijski rad koji je nastao na osnovu čitanja teatrografije, istraživanja, razgovora sa ljudima, te proučavanja arhiva i dokumenta iz tog vremena. Kolege iz pozorišta su bili otvoreni za saradnju, a ja sam nastojala sagledati i predstaviti sve na ispravan i prihvatljiv način", izjavila je Bajrović-Čardaković.

Bravo: Učenici iz BiH osvojili prvo mjesto, jednu zlatnu i tri srebrne medalje u Engleskoj

Bravo: Učenici iz BiH osvojili prvo mjesto, jednu zlatnu i tri srebrne medalje u Engleskoj

U slučaju teatra u Sarajevu u periodu opsade, odnosno za potrebe ove knjige, bilo je neophodno pristupiti i istraživačkom radu s obzirom na činjenicu da je izuzetno mali broj radova koji sistematizuju tu temu.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i jedan od promotora knjige Edin Pobrić je rekao da je Hana Bajrović-Čardaković napisala jednu važnu knjigu kako za građane Sarajeva, tako i BiH, jedno svjedočanstvo perioda od '92 do ’95.

"U srcu toga je rat i umjetnost. Ono što je sjajno u ovoj knjizi, a što je teško uraditi jer se radi o naučnoj knjizi, jeste da je uspjela dočarati atmosferu i prostor iz koje dolazi ova priča", naveo je Pobrić.

Predstava "Još uvijek smo živi" na sceni SARTR: Bavi se posljedicama, a ne ratom

Predstava "Još uvijek smo živi" na sceni SARTR: Bavi se posljedicama, a ne ratom

Direktor J.U. MES i umjetnički direktor Modula Memorije Nihad Kreševljaković je rekao da po prvi put imamo knjigu koja na ovakav način obrađuje tu temu.

"Knjiga Antiratni teatar u Sarajevu pod opsadom na veoma ozbiljan način, potkepljujući to sa  važnim dokumentima, daje platformu za ono što mi kroz Modul Memorije decenijama govorimo, a to je da ono što se događalo u Sarajevu u oblasti kulture i umjetnosti nije samo fenomen vrijedan lokalne, naše bh. pažnje, već da se radi o fenomenu koji tu umjetnost čini neizostavnim dijelom evropskog kulturno-umjetničkog nasljeđa",  dodao je Kreševljaković.

Knjiga će biti izdata na bosanskom i engleskom jeziku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije