Promocija knjige Kapitalizam i smrt Gorana Pećanca u Sarajevu

0
Radiosarajevo.ba
Promocija knjige Kapitalizam i smrt Gorana Pećanca u Sarajevu
Facebook / Promocija u Sarajevu

Nakon rasprodanog prvog izdanja knjige, u DKC Sarajevo (bivši Dom pisaca u Kranjčevićevoj), u subotu 11. maja u 20 sati desiće se promocija ovog neočekivanog best sellera izdavača Jesenski i Turk iz Zagreba.

Ono što vrijedi dodati je i da će 20% od svake prodane knjige prema želji autora biti donirano udruzi Medical Aid For Palestinians (map.org.uk). Knjigu je na našem tržištu moguće nabaviti u knjižari Buybook Doo, koja će raditi distrubuciju za BiH.

"Namjera knjige Kapitalizam i smrt je povezati nekoliko (aktuelnih) psiholoških, ekonomskih i ontoloških fenomena. Suvremeni subjekt je atomiziran; kasna, izgarajuća verzija kapitalizma, kulta smrti, je kroz Marxove sisteme otuđenja i etabliranjem konzumerizma kao jedinog vrijednog projekta rastočila smislene veze između ljudi i između čovjeka i njegovih potencijala (jedan od tih potencijala može, naprimjer, biti i sposobnost davanja sebstva u projekte veće od sebstva). Ključni motor konzumerizma i oglašavanja kao njegovog propagandista je bijeg od smrti. Subjekt koji je na ovaj način usamljen i izoliran suočen je s izborom očajnika – može vrisnuti (uvrede) u bezdan interneta i pogrešno interpretirati ovu psihičku abreakciju kao političku akciju i/ili konzumirati jače. Kao i patološko prejedanje i konzumerizam kao propaganda sreće dugoročno može pokazati samo da samolijek umrtvljivanja ne funkcionira. Knjiga predlaže da je jedino rješenje ono koje bi se na društvenim mrežama označilo cringeom – povratak čovjeka zajednici kao političkoj i ontološkoj stvarnosti" - stoji u eksplikaciji izdavača prilikom prvog izdanja.

Serijski lopov iz BiH: Krao po Švicarskoj pa robu preprodavao u našoj zemlji

Serijski lopov iz BiH: Krao po Švicarskoj pa robu preprodavao u našoj zemlji

Uz autora o knjizi će govoriti Mario Hibert, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, istraživač u domenama političke ekologije, medijske pismenosti i digitalne kulture te autor knjige Digitalni odrast i postdigitalna dobra u izdanju Instituta za političku ekologiju. Jedan je od kuratora na Festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima.

Moderator će biti Minel Abaz, magistar kulturne antropologije s Univerziteta u Ljubljani, esejist i novinar, dobitnik UNICEF-ove Novinarske nagrade za doprinos pravima djece 2022.

Goran Pećanac je diplomirani akademski slikar iz Sarajeva. Diplomski rad pisao je na temu "Nesvjesno u likovnoj umjetnosti" (2006.) i od tada je nastavio istraživati psihoanalitičku teoriju. Autor je kolumne o borilačkim sportovima Punchlines, a povremeno objavljuje eseje u Hrvatskom filmskom ljetopisu. Radi u oku kapitalizma kao umjetnički direktor. Autor je i voditelj emisije Vidimo se u Živinicama koja je emitovana na Radio Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije