Slaveći teatar pod geslom Show Must Go On otvoren 61. festival MESS u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Slaveći teatar pod geslom Show Must Go On otvoren 61. festival MESS u Sarajevu
Foto: MESS / Otvoren 61. MESS

Večeras je performansom „Show must go on“ otvoreno 61. izdanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS koje se ove godine održava pod generalnih sponzorstvom kompanije Visa. Prema konceptu Emira Fejzića, u performansu su učestvovali glumci Hana Zrno i Harun Ćehović, vokalna solistica Sara Vojičić, te bubnjar Teo Udović. Publici su se obratili direktor Festivala Nihad Kreševljaković i kao specijalni gost, dr. Bakir Nakaš. Ceremoniju otvaranja gledatelji širom Bosne i Hercegovine, mogli su pratiti putem direktnog prijenosa BHRT-a, generalnog medijskog pokrovitelja Festivala.

Poslije ceremonije otvaranja odigrana je „Prva Čehovljeva predstava“, irske teatarske trupe Dead Centre, nakon čega je održan razgovor sa publikom.

„Imali smo priliku shvatiti i koliko nam nedostaje mogućnost odlaska u teatar, u kino, na izložbu. Shvatili smo ljepotu knjiga u koje smo bježali jer smo se tamo osjećali slobodnim. Umjetnost je uvijek bila prijatelj čovjeka. U svom tom užasu koji nas je snašao imali smo priliku vidjeti kako našoj planeti godi odmoriti se od nas i našeg nemara prema prirodi“, istakao je direktor Festivala MESS, Nihad Kreševljaković, naglasivši da naša budućnost zavisi od nas samih i naše spremnosti da je učinimo boljom mijenjajući sebe i naš odnos prema drugima.

Skandal na otvaranju Europskog prvenstva: Otpjevali kartu "srpskog sveta", spominju i dio BiH

Skandal na otvaranju Europskog prvenstva: Otpjevali kartu "srpskog sveta", spominju i dio BiH

„Pozorište je tu da nam u tome pomogne“, poručio je Kreševljaković.

Naglašavajući važnost publike za ovaj festival pozvao je sve da naprave zajedničku fotografiju, po uzoru na prvo izdanje MESS-a, dok je publika u sali mogla vidjeti fotografiju iz 1960.

Specijalni gost ovogodišnjeg festivala dr. Bakir Nakaš, veliki prijatelj i poštovalac MESS-a, čak je prije desetak godina dodijelio nagradu publike tadašnjim pobjednicima. Uz Festival je od najtežih dana i jedan je od onih koji znaju koliko je umjetnost važna i ljekovita za jedno društvo. Dr. Nakaš je oduševio publiku pojavivši se u zaštitnom odjelu i poslavši snažnu poruku.

„Poruka koju trebamo da prenesemo svima sa festivala je da mislimo na sebe i one oko sebe. Vakcinišite se! A kada se oslobodim ovoga što je večeras na meni, to će biti naznaka da je pandemija u BiH i svijetu prestala“, poručio je Nakaš.

Publika je nakon ceremonije otvaranja imala priliku da uživa u izvođenju predstave „Prva Čehovljeva predstava“, irskog Dead Centre teatra. Sve informacije o 61. Internacionalnom teatarskog festivala MESS, možete pronaći na web stranici www.mess.ba

Odgovornost prema drugom mora postojati

"Iako kroz festival MESS podržavamo individualnost, smatramo da odgovornost prema drugima mora postojati. Zato smo odabrali da na ovogodišnjem plakatu promoviramo vakcinu, s obzirom da zaista želimo da se što prije vratimo normalnom životu. Jasno je koji je najbolji način. Društvo u kojem pojedinca ne zanima onaj drugi nema baš neku perspektivu

Bosna i Hercegovina, nažalost, uopće ne kotira dobro kada je u pitanju vakcinacija, sigurnost i percepcija sigurnosti. To je razlog što ćemo predstavu 'Bokser' kojom je trebao biti završen ovogodišnji MESS, ipak gledati online. Poznati Thalia Theater iz Berlina odlučio je da ne rizikuje svojim dolaskom u BiH. Predstava će biti izvedena na YouTube kanalu festivala MESS u četvrtak 7. oktobra u 20,00" najavio je Kreševljaković.  

Istog dana u 18,00 možemo pogledati online predstavu 'Zajedničke priče', koprodukciju iz Njemačke, BiH i Ruande. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije