Kreševljaković: Najvažnije je da se 61. MESS ipak dogodi

0
V.A.Z.
Kreševljaković: Najvažnije je da se 61. MESS ipak dogodi
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Nihad Kreševljaković, direktori Internacionalnog teatarskog festivala MESS

Uz poštivanje COVID mjera i promociju vakcine kao jedinog načina za izlazak iz epidemije, u predstojećim danima u Sarajevu će biti održan 61. po redu Internacionalni teatarski festival MESS.

Na radost publike, ali i poneku frustraciju zbog ograničenog broja ulaznica, MESS se održava nakon prošlogodišnje pauze, a započinje predstavom koja je trebala, ali nije uspjela, biti izvedena sada već davne 2019. godine. 

Mnogo je razloga za razgovor si direktorom festivala Nihadom Kreševljakovićem, koji ne krije zadovoljstvo što smo u ovakvim uslovima uopće došli do trenutka kada se zavjesa MESS-a konačno može podići.

Borrell potvrdio: Europska unija proširuje sankcije Iranu zbog napada na Izrael

Borrell potvrdio: Europska unija proširuje sankcije Iranu zbog napada na Izrael

"Vrlo je teško raditi u ovim uvjetima, ali mogu reći da sam veoma sretan da smo ipak ove godine mogli organizovati festival makar u ovoj formi. Jedna od najtežih stvari je konstantna nepredvidivost, kada se ljudi moraju svakodnevno testirati i kada ne znate da li će se desiti da neko od glumaca oboli. Uvijek ima faktor stresa jer ne znate da li će se nešto u posljendjoj sekundi promijeniti. 

Opet želim da istaknem da je najvažnije, ne samo za festival MESS, nego i za kompletnu kulturnu scenu, MESS uopće dogodi. 

Veliki problem je reduciran broj mjesta na predstavama. Mi se apsolutno pridržavamo zakonskih mjera, a to znači da je broj raspoloživih sjedišta u publici značajno limitiran. Nama je publika jako bitna, bez obzora što znamo da su oni koji nisu uspjeli doći do karata možda razočarani. I ovaj put koristim priliku da zamolim ljude na razumijevanje. Važno je sačuvati zdravlje, publike i učesnika. Za neke predstave ulaznice su bile rasprodate za manje od sat vremena", kaže Kreševljaković. 

Na simboličan način, početak 61. festivala MESS označit će istovremeno i kraj 60. izdanja, koje praktično nije moglo biti završeno. Riječ je o 'Prvoj Čehovljevoj predstavi' koja u oktobru 2019 nije došla u Sarajevo usljed drastično smanjenog finansiranja MESS-a od strane Ministarstva za kulturu F BiH. Konačno, teatarska kompanija Dead Centre iz Irske sada je stigla u Sarajevo te će predstava biti izvedena na samom otvaranju, u petak 1. oktobra. 

"Prije dvije godine smo napravili protestni performans, dižući svoj glas zbog smanjenja sredstava iz Federacije. Naredne godine bili smo spriječeni usljed COVID-a, tako da mi je drago da ćemo konačno imati priliku da ispunimo obećanje. Radi se o jednoj od najznačajnijih evropskh predstava te sezone. To je Čehovljev tekst koji je ostao neobjavljen jer ga je kritika ocijenila kao teškog za postavljanje na scenu. Onda je irska ekipa napravila tu predstavu koja je stvarno jedan pozorišni spektakl." 

U Sarajevo se, nakon mnogo godina, vraća i poznati evropski pozorišni reditelj Josef Nadj, koji dolazi s francuskom predstavom Omma. 

"Nekoliko je redatelja koje Messova publika prepoznaje kao veoma drage, a među njima je i Nadj. Priča se da je ovo jedna od njegovih predstava, zato nam je bilo veoma važno da je dovedemo. Radi se o historiji plesa ispričanoj na jedan specifičan način, tipičnim Nadjovim potpisom po kojem je poznat", kaže Kreševljaković.

Plakat za MESS 2021  - undefined

Oficijelni vizual: Plakat za MESS 2021

Na ovogodišnji MESS stižu i dvije predstave iz susjednih zemalja, Hrvatske i Srbije o čemu direktor Kreševljaković kaže:

"Predstavu 'Med Zidima' izvodi kuća GLLUGL iz Varaždina, a režiju potpisuje naša Selma Spahić. To je jak tekst koji govori o atmosferi prešućivanja stvarnosti, a radnja se odvija u noći kada su Jevreji iz Varaždina odvedeni u koncentracioni logor. Zahvaljujući razumijevanju ekipe, ova predstava će igrati u dva termina, tako da je na raspolaganju veći broj ulaznica. 

Boris Liješević je jedan od regionalno najznačajnijih redatelja. Njegova predstava 'ČitaČ', u produkciji Boegradskog dramskog pozorišta, prepoznata je kao jedna od najznačajnijih u prošloj sezoni u Srbiji. Redatelj je najavio svoj dolazak u Sarajevo".

Sigurno da će ove gostovanja iz susjedstva pobuditi veliki interes pubike, koja će ove godine imati priliku razgovarati s akterima. Novina ovogodišnjeg festivala su 'Q&A' sesije - razgovori koji će se upriličiti nakon svake predstave, a vodit će ih dramaturg Almir imširević

I na kraju, naš sugovornik govori o tri naslova iz naše zemlje na 61. izdanju MESS-a:

"Ove godine festival nije kompeticijskog karaktera, upravo iz razloga jer je sastavljen od različitih selekcija, U slučaju naše zemlje, možemo reći da smo imali odličnu produkciju, s obzirom na pandemiju koja nam se dešavala. Predstava Snijeg je bila selektirana za 2020 i prenijeli smo je u ovu godinu. Predstava 'Kreketanje' u režiji Aleša Kurta u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla, te 'Šindlerov lift' u produkciji Kamernog teatra 55 su obilježile ovu godinu. Sve tri predstave pokazuju da je pozorišna produkcija naše zemlje jako kvalitetna, da imamo vrhunske redatelje i redateljice, vrhunske glumačke ekipe. Zahvlajujući kvalitetu bh. predstava možemo reći da, bez obzira na kvantitativno smanjenje obima ovogodišnjeg festivala, u kvantitativnom smislu imamo festival na visokom nivou", zaključuje Nihad Kreševljaković, direktori Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Iako ovogodišnji MESS nije takmičarskog karaktera, direkcija će dodijeliti nagradu Zlatni lovorov vijenac za doprinos teatarskoj umjetnosti. Uskoro ćemo saznati i ko će biti laureat.    

Izdvajamo i program za namlađe, Mali MESS, o čemu možete čitati na ovom linku    

Plakat najave - undefined

Foto: MESS: Plakat najave

Odgovornost prema drugom mora postojati

"Iako kroz festival MESS podržavamo individualnost, smatramo da odgovornost prema drugima mora postojati. Zato smo odabrali da na ovogodišnjem plakatu promoviramo vakcinu, s obzirom da zaista želimo da se što prije vratimo normalnom životu. Jasno je koji je najbolji način. Društvo u kojem pojedinca ne zanima onaj drugi nema baš neku perspektivu

Bosna i Hercegovina, nažalost, uopće ne kotira dobro kada je u pitanju vakcinacija, sigurnost i percepcija sigurnosti. To je razlog što ćemo predstavu 'Bokser' kojom je trebao biti završen ovogodišnji MESS, ipak gledati online. Poznati Thalia Theater iz Berlina odlučio je da ne rizikuje svojim dolaskom u BiH. Predstava će biti izvedena na YouTube kanalu festivala MESS u četvrtak 7. oktobra u 20,00" najavio je Kreševljaković.  

Istog dana u 18,00 možemo pogledati online predstavu 'Zajedničke priče', koprodukciju iz Njemačke, BiH i Ruande. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije