"Selo je moje" pobjednički projekt edukacije 5. AJB DOC-a

0
Radiosarajevo.ba
"Selo je moje" pobjednički projekt edukacije 5. AJB DOC-a
Foto: AJB Doc / Jasmin Burtus

Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe i kompanijom Samsung, već treću godinu organizuje trening s nazivom "Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom".

Trodnevna trening-edukacija osmišljena je tako da mladim autorima, novinarima i studentima filmske akademije, pomogne u realizaciji njihovih ideja, a sve to pomoću napredne tehnologije i pametnih telefona. 

Voditelj ovogodišnjeg treninga "Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom"  bio je Al Jazeerin videonovinar Faris Bajrić, koji je svoje do sada stečeno znanje i vještine primijenio, kako bi učesnici treninga što bolje savladali pristupe i prve korake snimanja i produkcije domumentarnog filma pametnim telefonom. 

Vojnik EUFOR-a poginuo tokom šetnje kod Travnika

Vojnik EUFOR-a poginuo tokom šetnje kod Travnika

Novo priznanje na AJB DOC-u: Najbolji film i po izboru publike "Djeca neprijatelja"

Novo priznanje na AJB DOC-u: Najbolji film i po izboru publike "Djeca neprijatelja"

Svim učesnicima treninga - čiji zadatak je bio da u roku mjesec dana razrade vlastite ideje, primijene naučeno i pošalju projekt organizatorima - dodijeljeni su certifikati Al Jazeera Media Institutea.

Među mnogo zanimljivih projekata i dobrih priča izdvojio se projekt "Selo je moje", autora Jasmina Brutusa.

"Predložena filmska priča ocrtava značajan historijski trenutak cijele regije, a individualna priča glavnih aktera nudi mogućnost boljeg razumijevanja dramatičnih promjena u kojima stanovnici Zapadnog Balkana napuštaju gradove i sela, odlazeći u potragu za boljim životom.

Akteri filma svjedoče tim promjenama kroz dvije generacije (otac i sin), uz mogućnost bogate vizualne ekspresije autora i ambijenta koje nudi sama lokacija snimanja. "Selo je moje" predstavlja priču koju vrijedi ponuditi gledaocima kao ogledalo vremena u kojem živimo", saopćili su organizatori.

Jasmin Brutus, autor ovog projekta, dobitnik je novčane nagrade u iznosu 1500 eura, mobilnog telefona Samsung S22, koji dodjeljuju sponzori Samsung i Domod, te neizostavne mentorske podrške u procesu snimanja.

Osim ovog projekta, još dva ovogodišnja učesnika treninga dobit će priliku za realizaciju predloženog projekta. Snimljeni dokumentarni filmovi bit će prikazivani na sljedećem izdanju AJB DOC Film Festivala u okviru selekcije Smart Doc. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije