Novo priznanje na AJB DOC-u: Najbolji film i po izboru publike "Djeca neprijatelja"

0
Radiosarajevo.ba
Novo priznanje na AJB DOC-u: Najbolji film i po izboru publike "Djeca neprijatelja"
Foto: AJB Doc / Djeca neprijatelja

Najveći broj glasova i ocjenu 4,8 osvojio je film Gorkija Glaser-Müllera, koji je dokumentovao priču o djedu koji spašava unučad iz zloglasnog ISIL-ovog kampa.

Posljednjeg dana petog izdanja Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), održanog od 9. do 13. septembra u Sarajevu, dodijeljene su nagrade, ali za Nagradu publike pristupilo se naknadnom brojanju glasova jer svi prikazani filmovi ulaze u selekciju za nagradu.
Najveći broj glasova (699) i ocjenu 4,8 osvojio je film "Djeca neprijatelja", scenarista i režisera Gorkija Glaser-Müllera, koji prati švedskog muzičara Patricija Galveza u njegovoj, na prvi pogled, nemogućoj misiji da spasi sedmero unučadi iz zloglasnog zarobljeničkog kampa Al-Hol na
sjeveru Sirije.

Podsjećamo da je ovaj film osvojio i nagradu za najbolji film Takmičarske selekcije – AJB DOC Main Award.

Ćudić: "Drage kolege, da li se sjećate gdje ste bili u ljeto 1992...."

Ćudić: "Drage kolege, da li se sjećate gdje ste bili u ljeto 1992...."

https://radiosarajevo.ba/metromahala/kultura/film-o-djedu-koji-spasava-unucad-iz-isil-ovog-kampa-pobjednik-5-ajb-doc-a/468866

Drugi najbolji film po izboru publike je "Nadia", koji je dobio 469 glasova i ocjenu 4,78. Autorice filma Anissa Bonnefont i Edith Chapin dokumentovale su životnu priču Nadije Nadim, Afganistanke koja je s majkom i sestrama pobjegla u Dansku nakon što su joj oca ubili talibani. U međuvremenu je postala napadačica u reprezentaciji svoje nove domovine Danske, a zatim se pridružila ženskoj ekipi kluba Paris Saint-Germain. No, želja za povratkom u Afganistan kako bi saznala više o očevoj sudbini nikada nije prestala.

S 319 glasova publike i ocjenom 4,76 na trećem mjestu našao se film "Dida", Nikole Ilića i Corine Schwingruber Ilić, koji pokazuju šta se događa kada se uloge zamijene i roditelji odjednom postanu ovisni o djeci.

Dodjelom nagrade publike završene su sve aktivnosti vezane za ovogodišnje izdanje AJB DOC-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije