Sedmica italijanskog jezika: Povezivanje prethodne i sadašnje književnosti u čast Else Morante

0
Radiosarajevo.ba
Sedmica italijanskog jezika: Povezivanje prethodne i sadašnje književnosti u čast Else Morante
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Omaž Elsi Morante

Događaj pod nazivom Ovo je istorija - Omaž Elsi Morante održan je u nedjelju, 20. oktobra, u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a povodom Sedmice italijanskog jezika u svijetu 2024.

Organizatori događaja su Ambasada Italije u BiH i sarajevski odbor Društva Dante Alighieri u saradnji sa Letterature - Međunarodnim festivalom u Rimu i Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba prisustvovala je ovom kulturnom događaju u čast autorici Elsi Morante na 50. godišnjicu njenog romana La Storia.

U znak solidarnosti s žrtvama: Učenici Bošnjačke gimnazije u Sarajevu u školu došli odjeveni u crno

U znak solidarnosti s žrtvama: Učenici Bošnjačke gimnazije u Sarajevu u školu došli odjeveni u crno

Cilj događaja je povezivanje prethodne i sadašnje italijanske književnosti kako bi se odala počast čuvenoj italijanskoj autorici Elsi Morante na 50. godišnjicu objavljivanja njenog romana La Storia.
Program pod motom Ovo je istorija – Omaž Elsi Morante održan je već ranije u okviru ovogodišnjeg izdanja Letterature - Međunarodni festival u Rimu koji organizira javno preduzeće ZETEMA čiji je osnivač Grad Rim, a koje se bavi projektima iz oblasti kulture.

Nakon pozdravne riječi Ifete Lihić, saradnice Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Lorenza Donatellija, otpravnika poslova italijanskog veleposlanstva i Simone Silvija, upravitelja ZETEMA pročitan je članak Povijest, Elsa Morante i Jugoslavija Božidara Stanišića, objavljen 8. aprila 2024., uz osvrt docentice italijanske književnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, doc. dr. Mirele Boloban.

Nakon toga Amina Đulović je pročitala odlomak iz djela La Storia, a zatim se prisutnima obratila Simona Cives, urednica Letterature Međunarodnog festivala u Rimu.

Za kraj večeri, ovogodišnja laureatkinja najznačajnije italijanske književne nagrade Premio Strega, Donatella Di Pietrantonio, pročitala je svoj neobjavljeni tekst Sopravvivere, napisan za ovogodišnje izadnje Letterature Međunarodnog festivala u Rimu, posvećeno Elsi Morante, u godini velikog jubileja njenog romana Istorija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije