Marco Di Ruzza o Muzeju Ars Aevi: Italija je uvijek vjerovala u ovaj projekat. San postaje stvarnost

5
Radiosarajevo.ba
Marco Di Ruzza o Muzeju Ars Aevi: Italija je uvijek vjerovala u ovaj projekat. San postaje stvarnost
Foto: A.S./Radiosarajevo.ba / Marco Di Ruzza

U Sarajevu je danas, 19. augusta obavljena primopredaja građevinske dozvole za izgradnju objekta muzeja Ars Aevi, na lokalitetu budućeg muzeja na Vilsonovom šetalištu.

Dozvolu je načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović predao premijeru Kantona Sarajevo Nihadu Uku.

Događaju su prisustvovale brojne zvanice i prijatelji projekta Ars Aevi, između ostalih, ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Marco Di Ruzza, utemeljitelj ideje o osnivanju Muzeja Ars Aevi Enver Enjo Hadžiomerspahić, predstavnik UNESCO-a u BiH Siniša Šešum, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, direktorica Javne ustanove Muzej savremene umjetnosti "Ars Aevi" Senka Ibrišimbegović i mnogi drugi.

Oglasila se Lejla Kusturica: 'Hvala svima. Nastavljamo borbu za naše rijeke'

Oglasila se Lejla Kusturica: 'Hvala svima. Nastavljamo borbu za naše rijeke'

O velikom događaju za portal Radiosarajevo.ba govorio je ambasador Marco Di Ruzza.

"Za mene je velika čast prisustvovati ovom događaju koji predstavlja krunu našeg intenzivnog rada i saradnje s lokalnim vlastima i partnerima iz međunarodne zajednice, naročito s Evropskom unijom i UNESCO-om na revitalizaciji projekta Ars Aevi.

Velika svečanost u Sarajevu: Postavljen kamen temeljac za Ars Aevi!

Velika svečanost u Sarajevu: Postavljen kamen temeljac za Ars Aevi!

Italija je uvijek vjerovala u ovaj projekat, čak i kada je izgledalo da je nepopravljivo zaustavljen, s obzirom na to da se radi o inicijativi koja nije samo od velike umjetničke vrijednosti, već je osmišljena i s očiglednim ciljevima pomirenja nakon tragičnih godina rata.

U tom smislu, finansirali smo – kroz intervencije Italijanske agencije za razvojnu saradnju (AICS) – izradu izvedbenog projekta muzeja, ključne tačke za izgradnju djela, koji smo predstavili u oktobru prošle godine povodom druge konferencije 'Vizija postaje stvarnost', koju je organizirala Ambasada Italije u saradnji s AICS-om", rekao je italijanski ambasador.

Postavljen kamen temeljac za Ars Aevi
Foto: A.S./Radiosarajevo.ba: Postavljen kamen temeljac za Ars Aevi

Naš sagovornik podsjetio je na saradnju Bosne i Hercegovine i Italije i naglasio važnost izgradnje Muzeja Ars Aevi.

"Prije samo mjesec dana obilježili smo dvadeset godina ponovnog otvaranja Starog mosta u Mostaru, a Italija je bila među počasnim gostima jer je bila prva zemlja donator za radove na obnovi. Danas smo započeli put koji će transformirati san Ars Aevi u stvarnost. Sve to svjedoči o tome kako je italijanska kulturna diplomacija važan alat za podršku pomirenju i stabilnosti na Balkanu, u potpunoj usklađenosti s akcijom koju Italija provodi u korist europskih integracija Bosne i Hercegovine i cijele regije.

Benjamina Karić i Marco Di Ruzza
Foto: A.S./Radiosarajevo.ba: Benjamina Karić i Marco Di Ruzza

Nadamo se da će Ars Aevi postati otvoren, dinamičan i inkluzivan muzejski prostor, te simbol Bosne i Hercegovine kao kozmopolitske, multietničke zemlje stabilno usmjerene prema zajedničkoj evropskoj kući", zaključio je italijanski ambasador Marco Di Ruzza za portal Radiosarajevo.ba.

Posjetimo, ideju o osnivanju Kolekcije Ars Aevi pokrenuo je Enver Enjo Hadžiomerspahić na početku opsade Sarajeva. U noći, 27. aprila 1992. godine, bombardovan je i zapaljen Olimpijski muzej, a Hažiomerspahić je zapisao generalni koncept projekta Ars Aevi: 'Sarajevo poziva najpoznatije umjetnike svijeta da svojim reprezentativnim djelima formiraju kolekciju njihovog Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu'.

Kamen temeljac za Ars Aevi
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Kamen temeljac za Ars Aevi

Umjetnička djela donirali su neki od najuglednijih domaćih i međunarodnih savremenih umjetnika - Michelangelo Pistoletto, Joseph Kosuth, Joseph Beuys, Bizhan Bassiri, Maja Bajević, Jusuf Hadžifejzović, Jannis Kounellis, Marina Abramović, Braco Dimitrijević

Slavni italijanski arhitekta Renzo Piano prihvatio je poziv Envera Hadžiomerspahića, da projektuje i da donira arhitektonske projekte Muzeja Ars Aevi.

Kamen temeljac za Ars Aevi
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Kamen temeljac za Ars Aevi

Renzo Piano je 2001. godine, predstavio arhitektonske projekte, a 2002. godine darovao je Sarajevu pješački most Ars Aevi. U blizini mosta nalazi se i lokacija za izgradnju Muzeja, tačnije, između Zemaljskog i Historijskog muzeja.

Kolekcija Ars Aevi u Sarajevo je stigla 1999. godine, a od 2002. godine čeka se na izgradnju Muzeja. Umjetnička djela, u formi Art Depoa, postavljena su u prostorijama trećeg i četvrtog nivoa sarajevske Vijećnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije