Sarajevske raskrsnice: Bijelo platno u spomen žrtvama snajpera

0
Radiosarajevo.ba
Sarajevske raskrsnice: Bijelo platno u spomen žrtvama snajpera
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Ulica Kulovića 4. aprila

U Sarajevu se obilježava 30 godina od početka opsade grada.

U ulici Kulovića u multimedijalnoj instalaciji upriličena je rekonstrukcija velikog bijelog platna koje je štitilo građane Sarajeva od snajperskih hitaca.

U sklopu programa planirane su također promocije fotografija, knjiga, filmova i drugih sadržaja iz tog perioda opsade.

Ministar Ramo Isak posjetio Srebrenicu: Obišao mezarje i odao počast žrtvama genocida

Ministar Ramo Isak posjetio Srebrenicu: Obišao mezarje i odao počast žrtvama genocida

"Mi imamo etičku obavezu da se sjećamo opsade Sarajeva. Sarajevo je grad koji se u tim vremenima, između ostalog, branio i umjetničkim i vrlo intenzivnim kulturnim životom. Narodno pozorište Sarajevo će se zajedno s drugim kulturnim institucijama u Kantonu Sarajevo priključiti jednom multimedijalnom programu kojeg smo nazvali 'Opsada Sarajeva 1992 - 2022, Dani sjećanja', koji će biti održan u periodu od 4. do 9. aprila", kazao je Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo prilikom predstavljanja programa obilježavanja 30. godišnjice Sarajeva pod opsadom.

Podsjetio je također da je tokom perioda opsade Sarajeva izvedeno na hiljade umjetničkih programa i sadržaja.

"Tada su nam dolazile i naše kolege iz cijelog svijeta i regiona u opsjednuto Sarajevo, što je nama u tim ratnim danima mnogo značilo. Bio je to onaj trenutak naše uzvišenosti, solidarnosti i kreativnosti, zahvaljujući čemu je, uz fizički otpor branilaca grada Armije Bosne i Hercegovine, i odbranjena vjera u kozmopolitsko, evropsko i otvoreno Sarajevo. Upravo toga ćemo se sjećati u periodu od 4. do 9. aprila", rekao je Mustafić.

Dodao je da građane očekuje bogat i raznovrsan program povodom obilježavanja 30 godina od početka opsade Sarajeva.

Predstavnici gradskih vlasti Sarajeva najavili su u petak također da će na prigodan i dostojanstven način 5. aprila biti obilježeno 30 godina od početka opsade Sarajeva, najduže opsade glavnog grada u savremenoj historiji ratovanja koja je trajala puna 44 mjeseca, a 6. aprila biće obilježen Dana grada Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije