Sarajevska filharmonija za Fatimu, najmlađu žrtvu genocida

Radiosarajevo.ba
Sarajevska filharmonija za Fatimu, najmlađu žrtvu genocida
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevska filharmonija

Sarajevska filharmonija je, u saradnji sa JU Fond Memorijala Kantona Sarajevo, na dostojanstven način multimedijalnim koncertom obilježila 25. godišnjicu sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Tim povodom je premijerno izvedena Simfonijska poema za Srebrenicu „FATIMA“ za sopran i orkestar, kompozitora Edina Dine Zonića, na stihove Edina Krehića.

Uz orkestar Sarajevske filharmonije, koji je predvodila maestra Samra Gulamović, kao solista nastupila je sopranistica Adema Pljevljak-Krehić. 

Fatima je najmlađa žrtva genocida u Srebrenici. Rodila se u noći kad je i ubijena, a ime je dobila tek nakon što su je identifikovali 2012. godine.

Program je sadržavao i čitanje poezije posvećene ratu i stradanjima u Srebrenici i Bosni i Hercegovini dva velika svjetska književnika nobelovca, Česlava Miloša i Josifa Brodskog uz učešće glumaca Gordane Boban, Dženite imamović-Omerović, Aldina Omerovića i Maka Čengića, koreografsku numeru Amile Terzimehić uz izvođače Haruna Čehovića i Hanu Zrno, te poetsko-dokumentarni foto back up Srebrenice „Lično“ autorice Aide Redžepagić.

Koncert se održao na otvorenoj sceni amfiteatra Meomorijalnog centra Kovači. 

Režiju potpisuje Dino Mustafić prema čijim riječima „ideja ovog multimedijalnog koncerta uz premijernu izvedbu Simfonijske poeme za Srebrenicu "Fatima" jeste u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici gdje želimo postavili kriterije umjetničke izvrsnosti u kulturi sjećanja kao važnog promicanja prava na istinu i činjenice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije