Sarajevo: Večeras jubilarna 40. izvedba iznimno važne i hrabre predstave "Gidionov čvor"

0
Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Večeras jubilarna 40. izvedba iznimno važne i hrabre predstave "Gidionov čvor"
Foto: Velija Hasanbegović / Predstava 'Gidionov čvor'

Bosanskohercegovačka turneja predstave Gidionov čvor u režiji Selme Alispahić, koju je podržala Vlada Švicarske, završava se izvedbom večeras, 27. septembra, na sceni Pozorišta mladih Sarajevo. Jubilarno 40. izvođenje predstave na simboličan način obilježava završetak turneje.

U okviru bh. turneje predstava je izvedena 20 puta u 13 gradova širom Bosne i Hercegovine:
Sarajevo, Tuzla, Zenica, Mostar, Trebinje, Lukavac, Brčko, Banja Luka, Konjic, Travnik, Kakanj, Bihać i Foča.

Tokom trajanja projekta, oko 2700 gledalaca pogledalo je predstavu, od čega je 50 posto publike činila obrazovna zajednica – učenici i prosvjetni radnici, čime se dodatno naglašava značaj predstave za odgojno-obrazovni sistem.

Tuga: U Sarajevu preminuo medicinar Aldin Subašić (40)

Tuga: U Sarajevu preminuo medicinar Aldin Subašić (40)

Posebno je važno kada teatarski čin dobije priznanje kao društveno odgovoran projekt, a podrška od strane onih koji su uključeni u obrazovanje mladih dodatno potvrđuje značaj ovakvih inicijativa. Gidionov čvor podiže svijest o aktuelnim problemima mladih generacija – od vršnjačkog nasilja, preko slobode izražavanja, do odgovornosti nastavnika i roditelja u procesu obrazovanja i odgoja.

U predstavi igraju Selma Alispahić i Helena Vuković, muziku je radio Zoran Predin, dramaturgiju potpisuje Adnan Lugonić, dok je kostimografiju i scenografiju radila Edna Slipčević. Predstava je realizovana u koprodukciji Scene MESS, Pozorišta mladih Sarajevo i Udruženja Intermezzo. Predstava je dobitnik nagrade publike na festivalima MESS i Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije